Ученици и студенти химици правиха "Слонска паста"

Състезанието по химия събра педагози, директора на училището и ръководителя на студентите доц.Петинка Галчева. Снимка Личен архив

Два класа седмокласници от II ОУ "Д-р Петър Берон" в Шумен се състезаваха със знания по химия и правиха зрелищни опити "Слонска паста" и "Призрак" под ръководството на студенти, бъдещи преподаватели. Базовото училище е място за практика на възпитаниците на Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" и във вторник двама завършващи химици водиха нетрадиционния час.

Идеята е на базовия учител Стоян Митев, а състезанието бе посветено на откривателя на периодичния закон и периодичната система Дмитрий Менделеев. Учениците разделени на два отбора "Злато" и "Родий" първо се състезаваха какво знаят за Менделеев, решаваха кръстословица и тест върху химичните елементи. После ги пробваха на практика и под ръководството на студентите забъркаха известната "Слонска паста". При ефектния експеримент се смесват перхидрол и какъвто и да е течен препарат за миене на съдове, като се добавя и концентриран разтвор на калиев перманганат. До минута-две пастата набъбва.

Състезанието по химия събра педагози, директора на училището и ръководителя на студентите доц. Петинка Галчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл