Бъдещи лекари ще учат антитероризъм

От тази есен студентите от Медицинския университет /МУ/ във Варна ще учат антитероризъм. Модулът ще е част от държавния стаж на шестокурсниците по медицина. В него ще се постави акцент върху хирургията, инфекциозните и вътрешните болести. Първи у нас ще го завършат 170 бъдещи лекари, които ще се дипломират догодина. Това съобщи деканът на факултет "Медицина" в МУ-Варна проф. Радослав Радев по време на Третия международен работен семинар по антитероризъм в УМБАЛ "Св. Марина", организиран от висшето училище и посолството на Израел у нас. "Обучението ще е полезно и за подготовката на лекарите за реакция при бедствия, аварии и приток на мигранти, които носят специфична патология", обясни проф. Радев.

Над 100 участници от 5 държави, много стажанти и студенти се включиха в Третия международен работен семинар по антитероризъм в УМБАЛ "Св. Марина", чиято основна тема е стиковката между институциите за бърза реакция при атентат, природно бедствие или крупна авария. Сред лекторите са водещи експерти от университетските болници "Хадасса" в Йерусалим и "Рамбам" в Хайфа, специалисти от Канада, САЩ и Румъния.

Координацията между всички институции при атентат или друг тип криза с много жертви и ранени е акцент в работата на семинара, в който лектори са водещи експерти по масови безредици, сигурност и контратероризъм от Израел, САЩ, Канада, Румъния и България. Сред над 100-те участници за първи път има и здравни мениджъри от Сърбия, Черна гора, Гърция и Турция.

"У нас има добре работещ протокол и тясна координация между институциите за реакция при терористичен акт. Но проблемът е глобален и са нужни интернационални усилия, затова споделяме опита си", коментира посланикът на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан."Лидерите в Европа вече осъзнаха необходимостта от подобно сътрудничество след атентатите в Париж и бежанската вълна, но имат нужда от по-добра координация помежду си", добави Ури Бен Яков, главен експерт в Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия.

У нас първи практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат ще бъде направен на регионално учение в четвъртък в рамките на семинара. Генерално механизмите за координация ще бъдат уредени чрез Закон за противодействие на тероризма, чийто проект е публикуван от дни за обществено обсъждане, обяви Георги Кръстев, съветник на премиера по въпросите на националната сигурност. Той приветства предложението на ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов антитероризмът да влезе в програмите на всички висши училища. За целта обаче трябва да бъдат променени единните държавни стандарти, а също така да започне обучение на парамедици. Въпреки огромната нужда от такива кадри и подготвените учебни планове и тази есен МОН не предвижда разкриване на такава специалност в колежите към медицинските университети.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование