На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Бъдещи лекари ще учат антитероризъм

От тази есен студентите от Медицинския университет /МУ/ във Варна ще учат антитероризъм. Модулът ще е част от държавния стаж на шестокурсниците по медицина. В него ще се постави акцент върху хирургията, инфекциозните и вътрешните болести. Първи у нас ще го завършат 170 бъдещи лекари, които ще се дипломират догодина. Това съобщи деканът на факултет “Медицина” в МУ-Варна проф. Радослав Радев по време на Третия международен работен семинар по антитероризъм в УМБАЛ “Св. Марина”, организиран от висшето училище и посолството на Израел у нас. “Обучението ще е полезно и за подготовката на лекарите за реакция при бедствия, аварии и приток на мигранти, които носят специфична патология”, обясни проф. Радев.

Над 100 участници от 5 държави, много стажанти и студенти се включиха в Третия международен работен семинар по антитероризъм в УМБАЛ “Св. Марина”, чиято основна тема е стиковката между институциите за бърза реакция при атентат, природно бедствие или крупна авария. Сред лекторите са водещи експерти от университетските болници “Хадасса” в Йерусалим и “Рамбам” в Хайфа, специалисти от Канада, САЩ и Румъния.

Координацията между всички институции при атентат или друг тип криза с много жертви и ранени е акцент в работата на семинара, в който лектори са водещи експерти по масови безредици, сигурност и контратероризъм от Израел, САЩ, Канада, Румъния и България. Сред над 100-те участници за първи път има и здравни мениджъри от Сърбия, Черна гора, Гърция и Турция.

“У нас има добре работещ протокол и тясна координация между институциите за реакция при терористичен акт. Но проблемът е глобален и са нужни интернационални усилия, затова споделяме опита си”, коментира посланикът на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.”Лидерите в Европа вече осъзнаха необходимостта от подобно сътрудничество след атентатите в Париж и бежанската вълна, но имат нужда от по-добра координация помежду си”, добави Ури Бен Яков, главен експерт в Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия.

У нас първи практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат ще бъде направен на регионално учение в четвъртък в рамките на семинара. Генерално механизмите за координация ще бъдат уредени чрез Закон за противодействие на тероризма, чийто проект е публикуван от дни за обществено обсъждане, обяви Георги Кръстев, съветник на премиера по въпросите на националната сигурност. Той приветства предложението на ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов антитероризмът да влезе в програмите на всички висши училища. За целта обаче трябва да бъдат променени единните държавни стандарти, а също така да започне обучение на парамедици. Въпреки огромната нужда от такива кадри и подготвените учебни планове и тази есен МОН не предвижда разкриване на такава специалност в колежите към медицинските университети.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.