Пожарникари: Моделът пожарен автомобил, погубил огнебореца Илиян Попов е потенциален убиец

Над 20 кг хероин задържаха на „Капитан Андреево“

Световноизвестният цигулар Светлин Радославов – Svet пред „Труд”: В САЩ най-важни са парите, чувствата не се зачитат Българинът добива популярност след участието си в „Америка търси талант”

Новият премиер на Пакистан Имран Хан положи клетва

Трилър трип от Джеръми Солние Александър Скарсгард е звездата на “Hold the Dark”

„Фич“ потвърди кредитния рейтинг на Русия

Погребват Арета Франклин в родния й град

Перу и Еквадор затягат изискванията за преселниците от Венецуела

Външното министерство на Китай: Пекин винаги е придавал голямо значение на сътрудничеството с Анкара

Огромни колони от автомобили и тирове на границата с Турция

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Врязването на кола в хора до британския парламент не е терористичен акт

Начинаеща актриса стана „Мис Силикон“ Звездата от „София ден и нощ” най-накрая грабна първото място

41 станаха жертвите на рухналия мост в Генуа

Доналд Тръмп за Турция: Няма да оставим нещата така, няма да стоим със скръстени ръце

Бъдещи лекари ще учат антитероризъм

От тази есен студентите от Медицинския университет /МУ/ във Варна ще учат антитероризъм. Модулът ще е част от държавния стаж на шестокурсниците по медицина. В него ще се постави акцент върху хирургията, инфекциозните и вътрешните болести. Първи у нас ще го завършат 170 бъдещи лекари, които ще се дипломират догодина. Това съобщи деканът на факултет „Медицина“ в МУ-Варна проф. Радослав Радев по време на Третия международен работен семинар по антитероризъм в УМБАЛ „Св. Марина“, организиран от висшето училище и посолството на Израел у нас. „Обучението ще е полезно и за подготовката на лекарите за реакция при бедствия, аварии и приток на мигранти, които носят специфична патология“, обясни проф. Радев.

Над 100 участници от 5 държави, много стажанти и студенти се включиха в Третия международен работен семинар по антитероризъм в УМБАЛ „Св. Марина“, чиято основна тема е стиковката между институциите за бърза реакция при атентат, природно бедствие или крупна авария. Сред лекторите са водещи експерти от университетските болници „Хадасса“ в Йерусалим и „Рамбам“ в Хайфа, специалисти от Канада, САЩ и Румъния.

Координацията между всички институции при атентат или друг тип криза с много жертви и ранени е акцент в работата на семинара, в който лектори са водещи експерти по масови безредици, сигурност и контратероризъм от Израел, САЩ, Канада, Румъния и България. Сред над 100-те участници за първи път има и здравни мениджъри от Сърбия, Черна гора, Гърция и Турция.

„У нас има добре работещ протокол и тясна координация между институциите за реакция при терористичен акт. Но проблемът е глобален и са нужни интернационални усилия, затова споделяме опита си“, коментира посланикът на Израел в България Н.Пр. Ирит Лилиан.“Лидерите в Европа вече осъзнаха необходимостта от подобно сътрудничество след атентатите в Париж и бежанската вълна, но имат нужда от по-добра координация помежду си“, добави Ури Бен Яков, главен експерт в Специализирания институт по контратероризъм в Херцлия.

У нас първи практически опит за синхронизиране на действията на всички институции при атентат ще бъде направен на регионално учение в четвъртък в рамките на семинара. Генерално механизмите за координация ще бъдат уредени чрез Закон за противодействие на тероризма, чийто проект е публикуван от дни за обществено обсъждане, обяви Георги Кръстев, съветник на премиера по въпросите на националната сигурност. Той приветства предложението на ректора на МУ-Варна проф. Красимир Иванов антитероризмът да влезе в програмите на всички висши училища. За целта обаче трябва да бъдат променени единните държавни стандарти, а също така да започне обучение на парамедици. Въпреки огромната нужда от такива кадри и подготвените учебни планове и тази есен МОН не предвижда разкриване на такава специалност в колежите към медицинските университети.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.