Над 1 млн. лв. за ремонт на училища и градини в Шумен

В ОДЗ "Щурче" в Шумен вече върви належащо изграждане на подпорна стена

Ремонти започват във всички общински училища и детски градини в Шумен и населените места. 1,135 млн.лв. ще бъдат инвестирани в 55-те сгради през лятото, основните дейности са набелязани и някъде дори са в ход. Това оповести зам.-кметът по образование Найден Косев. Общината ще вложи 420 000 лв. за текущи и основни ремонти в школата и 715 000 лв. за забавачките, от които 335 000 лв. са финансиране по европроект.

До края на седмицата трябва да приключи изграждането на подпорна стена и отводняването на двора на ОДЗ "Щурче" в Шумен. Строителството е за 63 000 лв. Подмяна на цялостната отоплителна инсталация предстои в ЦДГ "Чучулига" в кв."Дивдядово". За реновирането са предвидени 60 000 лв. За 335 000 лв. е газификацията на двете детски градини в квартал "Тракия" – "Братя Грим" и "Дружба", и до края на месец август строителите трябва да приключат. Ремонти на покриви, кухни, дограма и боядисване на стаи ще има във всички забавачки. Вече има и график за работа на детските заведения през лятото. Той е изготвен на база на посещаемостта през минали година, а освен това през м.декември родителите са уведомени и са заявили дали децата им ще ги посещават. През юни остават 80 дежурните групи и те са в градини във всички райони на Шумен. През юли групите ще бъдат 39, а през август 20.

Класните стаи в шуменските училища, коридорите, занималните и спортните площадки също ще бъдат освежени и ремонтирани. Спрямо минали години обаче, учебната база в момента е на по-добро ниво, каза Косев. Както през 2015 г., така и сега, училищата отделят съществен ресурс от делегираните си бюджети за подобрения.

Общината ще подкрепи с 26 000 лв. Шесто ОУ "Еньо Марковски" за ремонт на покрива, с 5 000 лв. ще съфинансира СОУ"Сава Доброплодни", а математическата гимназия „Нанчо Попович" ще получи 20 000 лв. за подобряване на спортна площадка. Част от ремонтите ще се извършват от фирми, с които общината има сключени договори, а други ще се поеме от общинските предприятия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони