Детските градини ще приемат и 2-годишни деца

Навършилите две години ще могат да влизат направо в детска градина, ако в нея има свободни места. Тази възможност е предвидена в новия Закон за предучилищното и училищното образование, съобщи БТВ. Така се очаква да се реши проблема в малките общини и в големите градове като Варна, където в групите в детските градини има незаети места, а за едно място в ясла кандидатстват над 100 деца.

За да влязат промените в сила, са нужни още изменения в нормативната уредба, защото сега яслите се водят към здравното министерство, а градините - към просветното.

Това нововъведение е преимущество за родителите, които не могат да разчитат на чужда помощ при отглеждането на детето. Минус е, обаче, че в една група ще се окажат деца и на две, на три и половина години, които са в различна степен на развитие.

Персоналът ще тряхбва да постигне баланс между различните възрасти на децата, като помага на малките за обличане, хранене и тоалетна, докато по-големите се нуждаят от повече активни занимания и игри. Повече възпитатели и по-малко деца в група - тогава начинанието ще има успех, казват и родителите, и преподавателите.

„Помощник-възпитателите трябва да бъдат може би повече, трябва да се засили ролята за естествените процеси, за да се остави учителя изцяло игрово обучение и 2 и 3-годишните да се чувстват прекрасно”, коментира Гинка Ефтимова, директор на ОДЗ „д-р Петър Берон".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование