Русия се обяви против ученията на НАТО в Полша

Снимка: Архив

Русия реагира срещу засиленото военно присъствие до границите ѝ, породено от мащабни учения на НАТО в Полша, предаде БТВ. Това са най-големите военни маневри на територията на страната.

По думите на Кремъл тези учения не допринасят за атмосферата на разбирателство и сигурност в Европа. "Няма крием, че нашето отношението към действията на НАТО за струпването на военна инфраструктура към нашите граници и въвличането в тази дейност на други държави е негативно", заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Москва недоволства и от провежданите военно-морски учения в Балтийско море с участието на Финландия и Швеция, които не са член на Алианса.

Цел на учението е да затвърди взаимодействието между националните командвания в обединена отбранителна операция при поява на смесени заплахи. Участват 31 хил. военнослужещи от 24 страни, от които 12 хил. от Полша и 14 хил. от САЩ.

"Армията на САЩ има само има една задача в операция "Анаконда" и тя е да покаже, че сме рамо до рамо с полския народ, рамо до рамо с полската армия и с НАТО. Целта ни е да гарантираме на всички страни членки на Алианса свободата и независимостта им", каза Ген. Марк Майли, началник-щаб на Сухопътните сили на САЩ.

Близо 3000 бойни единици, от които 12 кораба, над 100 самолета и хеликоптера и бронирана техника, ще отработват бойни и логистични задачи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия