Омбудсманът: Арбитражните съдилища са узаконен рекет

Не подписвайте договор с клауза за арбитраж, съветват юристи

Потребителските спорове, в които едната страна е обикновеният гражданин, да бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища. Да се приеме регламент кой може да открива арбитражен съд, на какви изисквания трябва да отговаря, да води регистър на решенията и цялата му дейност да подлежи на контрол. За тези законодателни промени настоява омбудсманът Мая Манолова.

Вчера тя е изпратила на председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов предложения за конкретни поправки в Гражданско-процесуалния кодекс, в законите за защита на потребителите и за международния търговски арбитраж.

„В България има 45 арбитражни съдилища, само в едно от тях през миналата година е имало 102 000 дела. Повечето от тези съдилища са създадени от колекторски фирми, дружества за бързи кредити или монополисти - енергийни и водни дружества или мобилни оператори. Те сами, често без знанието на потребителите, решават дела срещу тях за несъществуващи или изтекли по давност дългове”, обясни Манолова Според нея на този рекет от узаконени мутри незабавно трябва да се сложи край.

Омбудсманът поясни, че няма предвид арбитражните съдилища към големите работодателски организации, в които действително се решават спорове между търговски фирми.

„Не сключвайте договори, в които има арбитражна клауза. Споровете трябва да се решават в съответния районен съд”, обясниха юристи. Адвокат от Варна показа бланка за договор на „Енерго про” с клауза за арбитраж и поясни, че юристите на монополиста участват в споразумителния съд, където зад гърба на потребителя се решава дали и колко дължи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право