Във Варна ще обучават гимназисти по 7 нови професии Разкриват паралелки за бутикови модисти и съдебни служители

Започна срещата между Борисов и Орбан (СНИМКИ)

Сергей Лавров: ЕС разширява влиянието си с ултиматума „или сте с нас, или с Русия“

Пожар затвори временно ТЕЦ „Република” в Перник

ВСУ “Черноризец Храбър” ще приема студенти по професионални направления

Два автомобила изгоряха в Бургаско

Море от черно заля червения килим на наградите БАФТА

Айтозлия се задуши в пожар

MTG продаде Нова телевизия на чешкия милиардер Петр Келнер за 185 млн. евро

Задържаха 8 души в Дупница за държане и разпространение на наркотици

Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

Непълнолетни вандали унищожиха изложбени пана в Павликени

Трус от 6,1 по Рихтер разлюля Мексико

Ученик маскира дрога в дъвки

Спипаха апаш, опитал да задигне тръби от жилище в Свищов

Омбудсманът: Арбитражните съдилища са узаконен рекет

Снимка: Архив

Не подписвайте договор с клауза за арбитраж, съветват юристи

Потребителските спорове, в които едната страна е обикновеният гражданин, да бъдат изключени от обхвата на арбитражните съдилища. Да се приеме регламент кой може да открива арбитражен съд, на какви изисквания трябва да отговаря, да води регистър на решенията и цялата му дейност да подлежи на контрол. За тези законодателни промени настоява омбудсманът Мая Манолова.

Вчера тя е изпратила на председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов предложения за конкретни поправки в Гражданско-процесуалния кодекс, в законите за защита на потребителите и за международния търговски арбитраж.

„В България има 45 арбитражни съдилища, само в едно от тях през миналата година е имало 102 000 дела. Повечето от тези съдилища са създадени от колекторски фирми, дружества за бързи кредити или монополисти – енергийни и водни дружества или мобилни оператори. Те сами, често без знанието на потребителите, решават дела срещу тях за несъществуващи или изтекли по давност дългове”, обясни Манолова Според нея на този рекет от узаконени мутри незабавно трябва да се сложи край.

Омбудсманът поясни, че няма предвид арбитражните съдилища към големите работодателски организации, в които действително се решават спорове между търговски фирми.

„Не сключвайте договори, в които има арбитражна клауза. Споровете трябва да се решават в съответния районен съд”, обясниха юристи. Адвокат от Варна показа бланка за договор на „Енерго про” с клауза за арбитраж и поясни, че юристите на монополиста участват в споразумителния съд, където зад гърба на потребителя се решава дали и колко дължи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.