Нашенци продават метеорити менте

Снимка: Архив

Находките не съдържат задължителните никел, желязо и кобалт

Метеорити менте срещу 30 евро парчето продават българи на чужди колекционери. Това съобщи пред „Труд“ Кирил Стаменов, председател на Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити.

Нашенците са яхнали вълната на колекционерския интерес и са успели да напипат търговска ниша по интернет. Чрез обяви в аукционни сайтове те твърдят, че предлагат космически тела с извънземен произход, докато всъщност това са обикновени минерали.

„Метеоритите са много видове - железни, железно-каменни, каменни. Темата за тях не е много актуална в България, но е актуална в цял свят. Затова нашенци търсят и продават извън нашите граници, но го правят без нужните документи“, разказа Стаменов и уточни, че много хора от Франция, Италия и Испания се дивят колко много находки има в България заради голямото предлагане и десетократно по-ниските цени.

Оказва се обаче, че „стоката“ се доближа само на външен вид до истинските метеорни тела.

„Не можеш да намериш един магнетит, който прилича на метеорит и да го качиш в ebay за 30-40 евро и когато хората направят анализ, да се окаже, че изгарят с парите“, възмущава се Стаменов на българската схема.

По думите му, за да бъде признато за метеорит едно тяло, то задължително трябва да съдържа желязо, никел над 1% и кобалт. Освен това то преминава през поредица изследвания, сред които и спектрален анализ.

Издава се документ, който удостоверява какъв е метеоритът, иначе всеки може да продава каквото си иска и да вади пари от това, категоричен е търсачът на извънземни находки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини