Мая Манолова: Ще стоя до протестиращите майки докрай

Откриха трупа на удавен полски моряк край Свищов

Георги Свиленски: Липсва доверие в държава

На 26 юни ще се проведе извънредно заседание за разискванията на внесения от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ Гласуването ще бъде на 29 юни

Нов метод за безкръвно премахване на камъни в бъбреците въведе УМБАЛ Бургас Миниатюрна камера стига до труднодостъпни бъбречни пространства

Как завършва секса с надуваема кукла?

Бойко Борисов ще открие първия Пловдивски икономически форум

Тръмп подписа указ за прекратяване на разделянето на мигрантски семейства

Шест птици нанду се измътиха в зоопарка в Павликени

Природонаучният музей ще почете паметта на Боян Петров

Астрономическото лято настъпва днес в 13:07 ч.

Метеоролозите от БАН излизат на протест заради ниски заплати

Мариано Рахой се върна към старата си професия

Румен Радев заминава на двудневно официално посещение в Сърбия

Страданията на кравата Пенка и чудото Антонина Какво е свързващото между двете същества от женски пол

Нашенци продават метеорити менте

Истинските метеорити притежават неправилна многостенна форма, със заоблени ръбове, покрити с тъмна кора и вдлъбнатини.

Находките не съдържат задължителните никел, желязо и кобалт

Метеорити менте срещу 30 евро парчето продават българи на чужди колекционери. Това съобщи пред „Труд“ Кирил Стаменов, председател на Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити.

Нашенците са яхнали вълната на колекционерския интерес и са успели да напипат търговска ниша по интернет. Чрез обяви в аукционни сайтове те твърдят, че предлагат космически тела с извънземен произход, докато всъщност това са обикновени минерали.

„Метеоритите са много видове – железни, железно-каменни, каменни. Темата за тях не е много актуална в България, но е актуална в цял свят. Затова нашенци търсят и продават извън нашите граници, но го правят без нужните документи“, разказа Стаменов и уточни, че много хора от Франция, Италия и Испания се дивят колко много находки има в България заради голямото предлагане и десетократно по-ниските цени.

Оказва се обаче, че „стоката“ се доближа само на външен вид до истинските метеорни тела.

„Не можеш да намериш един магнетит, който прилича на метеорит и да го качиш в ebay за 30-40 евро и когато хората направят анализ, да се окаже, че изгарят с парите“, възмущава се Стаменов на българската схема.

По думите му, за да бъде признато за метеорит едно тяло, то задължително трябва да съдържа желязо, никел над 1% и кобалт. Освен това то преминава през поредица изследвания, сред които и спектрален анализ.

Издава се документ, който удостоверява какъв е метеоритът, иначе всеки може да продава каквото си иска и да вади пари от това, категоричен е търсачът на извънземни находки.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.