Два месеца ще копаят за ценни находки в "Акве Калиде"

Снимка: Архив

Бургаските археолози дадоха старт на поредния археологически сезон в късноантичния и средновековен град Акве Калиде – Термополис. Уникалният град се намира в квартал "Ветрен" и е една от туристическите атракции за гостите край морето. Според легендата, с прочутата целебна минерална вода на извора тук, Сюлейман Великолепни излекувал подаграта си. В знак на благодарност, построил баня. Банята бе реставрирана и едно от най- красивите места за посещение в околностите на Бургас. Разкопките на древния град продължават.

"В момента се проучва петното което е предвидено за строителство на музейно пространство. Идеята е да провелим дали там няма ценни находки, за да освободим терена", обясни пред Труд шефът на Археологическия музей в Бургас Милен Николов.

Този понеделник бе първият ден от археологическите проучвания на останките от банския комплекс, просъществувал повече от 20 века.

Изследването на културните пластове в тази част започна през 2015 година. След проучване в дълбочина, територията ще бъде освободена за реставрация и консервация, във връзка с намерението за обособяване на музейно пространство, което ще е част от туристическия комплекс „Акве Калиде”.

"На разкопките ще работят четирима археолози и 15 работници. Археолозите са от Бургаския музей и университет "Проф. д- р Асен Златаров", обясни Милен Николов. Ще се допроучват и няколко сгради с паднали покриви, както и фрагмент от една много внушителна монументална стена, която може би е крепостна.

В продължение на два месеца екипът, воден от доцент доктор на историческите науки Димчо Момчилов и неговия заместник Мирослав Класнаков, ще проучва пространството източно от реставрираната баня на Сюлейман Великолепни.

Археологическите разкопки и тази година са организирани от Регионален исторически музей Бургас и финансирани от бюджета на Община Бургас.

Изключително интересни находки бяха открити в древния град през последните две години, припомнят археолозите. Става дума предимно за предмети от бита на древните хора - фрагменти от бронзови боздугани; фибули (брошки), които се използват за закрепване на тогата; пръстен ключ; коланни токи и апликации. Сред намерените ценни предмети са и много византийски оловни печати, в това число и императорски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони