Укрепват компрометираните диги на река Стряма след инспекция от двама министри

Спешна работа по укрепването на компрометираните диги на река Стряма в района на пловдивското село Трилистник (община Марица) започна непосредствено след като опасните участъци бяха инспектирани лично от министрите на околната среда и водите Ивелина Василева, и на земеделието и храните Десислава Танева, която бе придружавана от своя заместник Георги Костов. В състава на комисията бяха още зам.-областният управител на Пловдив Георги Пилев, директорът по сигурността в областната администрация Валери Баранов и кметовете на Община Марица Димитър Иванов, и на село Трилистник Мирчо Петров.

Проверката показа, че с времето Стряма е подкопала речните корита, а дигите са ерозирали, което налага превантивно укрепване. За целта работа започнаха багерите на "Напоителни системи", за да се избегнат разливи, които биха могли да застрашат населените места.

В момента няма опасност от наводнение или преливане на река Стряма, но е необходимо превантивно укрепване, за да се избегне аварийна ситуация, съобщиха от областната управа. Започва и премахване на растителността в речното корито, за да се осигури по-добра проходимост на водата в реката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони