След лекарите и пациентите напускат. Орязват 3000 легла в частните столични болници

С 3000 са намалени болничните легла в столичните частни болници след подписването на индивидуалните им договори за работа със НЗОК, съобщиха от Националното сдружение на частните болници. Драстично са орязани и леглата в 15 общински болници. Причината е прилагането на новата Национална здравна карта, обясниха лекарите.

В някои здравни заведения намаляването на леглата е между 20 и 90% или средно 65%. Със съкращаването на болничните легла се съкращават и дейностите – услугите, които лечебните заведения предлагат и извършват, обясни пред „Труд“ д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Според Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" това неизбежно ще доведе и до двойно по-голямо чакане от страна на пациентите за операции, специалисти и т.н. По думите му една немалка част от хората ще се превърнат в здравни емигранти и ще се лекуват в други държави от ЕС.

За терапията им НЗОК ще плаща на чуждите каси стойността, която е определена у нас, а останалото ще се доплаща от пациента, както е и у нас. Разликата обаче ще е в липсата на чакане и във възможността за бързо лечение. Към момента обаче НЗОК дължи на чужди здравни каси в Европа 160 млн. лв, посочи Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве