Борисов и Туск: Разговорът във Варна между европейските лидери и Ердоган е належащ за възстановяване на диалога с Турция

Мобилни групи предупреждават старци по селата в Шуменско Има ръст на сигналите срещу шофьори

Най-малко шест жертви на експлозия в химически завод в Чехия

Радев към Нетаняху: Търговският ни обмен не отговаря на възможностите на нашите икономики (СНИМКИ)

Смъртоносната игра „Син кит“ вдигна на крак ОУ „Климен Охридски“ в Бургас, ученик получил покана

Автобус с 15 пътници се заби във влекач, паркиран край пътя преди Ришкия проход

Прокуратурата поиска постоянен арест за горнооряховец спипан с контрабандни цигари за 300 000 лева 56-годишният Николай Николаев превозвал 800 000 къса от марка,която е забранена за продажба у нас

Цвета Караянчева: Подкрепям инициативата Велико Търново да бъде признат за историческа и духовна столица на България

Столични полицаи задържаха двама дилъри на наркотици

Цацаров за състоянието на пешеходните пътеки в страната: Срамно и фрапиращо! Главният прокурор настоя за санкции и търсене на отговорност

Царевец отново се превръща във Верона на Балканите

Лидерите от ЕС ще порицаят действията на Турция спрямо Гърция и Кипър

Перничанка е дала 2 000 лева и 2 500 евро на телефонни измамници

ЧЕЗ: Няма населени места без електрозахранване 300 екипа са в готовност да реагират при аварии

Апаши задигнаха 50 000 лева от жилище в Търново Парите били скътани в сейф

Рекорд на матурите: Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на двата изпита

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети.

Рекорден брой двойки – 10 689 на двата зрелостни изпита, отчетоха от Министерството на образованието. Обобщените резултати сочат, че по български език и литература слабите оценки са 4189 (8,73%), а на втората матура, която е предмет по избор, са 6500.

2325 зрелостници имат двойки и на двете матури.

Тази година резултатите от държавния зрелостен изпит по български език са най-слаби от началото на провеждането на матурите у нас, т.е. от 2009 г. Проверка на „Труд“ установи, че никога досега слабите оценки от задължителния изпит не са надхвърляли 3400. По-нисък е и средния успех по български език – тази година той е добър 4,17, а през миналата е бил добър 4,28.

Отлични оценки и на двата изпита са изкарали 4637 ученици. Пълни шестици и на двете матури имат 89 ученици.

Най-желаните предмети за втора матура са били биология, английски език и география. Въпреки че географията е една от най-желаните за втора матура, тя е с най-много двойки. Там шестиците са под 5%. Слабите оценки са 3369, което означава близо една трета от явилите се по този предмет. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации – 265, по английски език – 155, по математика – 92, а по физика – 8. Двойките по руски език са 10, по немски език – 3, по френски – 2, по испански – 1. Само по италиански език няма слаба оценка.

Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда.

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

Зрелостниците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян са се представили най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра – най-слабо. Само Варненска област е повишила резултата си спрямо миналата година. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София-област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

Първите три училища с отлични резултати по български език и литература са 91-ва немска езикова гимназия в София, Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Американският колеж. Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.