Рекорд на матурите: Над 10 000 слаби оценки имат зрелостниците на двата изпита

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети.

Рекорден брой двойки - 10 689 на двата зрелостни изпита, отчетоха от Министерството на образованието. Обобщените резултати сочат, че по български език и литература слабите оценки са 4189 (8,73%), а на втората матура, която е предмет по избор, са 6500.

2325 зрелостници имат двойки и на двете матури.

Тази година резултатите от държавния зрелостен изпит по български език са най-слаби от началото на провеждането на матурите у нас, т.е. от 2009 г. Проверка на „Труд“ установи, че никога досега слабите оценки от задължителния изпит не са надхвърляли 3400. По-нисък е и средния успех по български език - тази година той е добър 4,17, а през миналата е бил добър 4,28.

Отлични оценки и на двата изпита са изкарали 4637 ученици. Пълни шестици и на двете матури имат 89 ученици.

Най-желаните предмети за втора матура са били биология, английски език и география. Въпреки че географията е една от най-желаните за втора матура, тя е с най-много двойки. Там шестиците са под 5%. Слабите оценки са 3369, което означава близо една трета от явилите се по този предмет. Слабите оценки по биология и здравно образование са 1329, по философски цикъл са 363, по история и цивилизации - 265, по английски език - 155, по математика - 92, а по физика - 8. Двойките по руски език са 10, по немски език - 3, по френски - 2, по испански - 1. Само по италиански език няма слаба оценка.

Най-добре зрелостниците са се представили по чужди езици, по математика и по природните науки, като сред тях най-високи са резултатите по химия и опазване на околната среда.

Момичетата имат по-добри резултати от момчетата по почти всички предмети. Единствените изключения са химия и опазване на околната среда и испански език.

Зрелостниците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян са се представили най-добре по български език. Кърджали, Разград и Силистра - най-слабо. Само Варненска област е повишила резултата си спрямо миналата година. Тези, които отбелязват най-голям спад, са София-област, Пазарджик, Благоевград и Кърджали.

Първите три училища с отлични резултати по български език и литература са 91-ва немска езикова гимназия в София, Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“ и Американският колеж. Отличниците във втората матура са Американският колеж, Софийската математическа гимназия и Гимназията с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование