Адвокат Александър Ангелов: Ще предложа на управата да не приемаме оставките в „Левски”

„Левски” премина през съществени промени, които значително стабилизираха клуба както организационно, така и финансово. Създаде се работещ управителен съвет с участието на различни хора с възможности да помагат на клуба. Но уви, когато си мислиш, че си достатъчно стабилен, проблемите винаги започват отвътре. Това заяви в интервю за „7 дни спорт” Александър Ангелов – един от собствениците на футболен клуб „Левски”.

- Г-н Ангелов, направо на въпроса – какво се случва в „Левски”?

- Темата „Левски” винаги е вълнувала много хора. За съжаление, през последните два дни някои от участниците в управлението на клуба подадоха оставки като членове на управителния съвет. Аз съм наясно с мотивите им. Разговарях многократно с колегите си Иво Тонев и Николай Иванов. Конфликтът, който провокира създадената ситуация. Назряваше в последно време и случилото се до голяма степен е очаквано. През последната година „Левски” премина през съществени промени, които значително стабилизираха клуба както организационно, така и финансово. Създаде се работещ управителен съвет с участието на различни хора с възможности да помагат на клуба, всеки в своята област. Включително и с участието на основните организации на привържениците.

Привлякоха се нови спонсори и рекламодатели, регулярно се изплащат задълженията на клуба към държавата. Изгради се нов и модерен сектор на стадиона. И в чисто футболен план отборът също претърпя развитие. Разбира се, не успяхме да спечелим първенството този сезон, но вярвам, че и това много скоро ще е факт, защото „Левски” заработи организирано, спокойно и най-важното – сплотено.

С моите колеги разчитахме, че сме създали едно семейство, единна и отдадено на каузата „Левски”. Но, уви когато си мислиш, че си достатъчно стабилен, проблемите винаги започват отвътре. Винаги се появяват крайно негативно мислещи хора, безпринципни критикари и интриганти, маскирани, че уж действат за „благото на клуба”, които се в състояние да отровят атмосферата.

- Визирате ли някого конкретно?

- Да, визирам. Аз познавам работата на управителния съвет, участвал съм в неговите заседания, но считам, че конкретното име не е от значение в случая. Никога не съм приемал крайния негативизъм у хората, нищо, креативно не може да се роди с подобно мислене. А точно сега „Левски” има нужда от креативност, от добри идеи и позитивно мислене.

Самият модел на управление на клуба, който въведохме всички заедно, е достатъчно новаторски и аз вярвам, че може да е успешен, ако всеки участник е в състояние да разбере своята отговорност. И в този смисъл не мога да се сърдя на хора, които не могат да достигнат до това разбиране. Не искам да кажа, че всичко в клуба е вървяло гладко, напротив. Като всеки работещ механизъм с множество собственици и участници в управлението, спорни моменти не са липсвали. Нашето преимущество, обаче, бе че всеки въпрос се обсъждаше колективно, от всички, като споровете, колкото и остри да са били, оставаха във футболната къща на „Герена”, а не излизаха навън.

- Какво ще последва след подадените оставки?

- Като председател на надзорния съвет съм свикал заседание на съвета в сряда (б.р. – днес), за да обсъдим положението и подадените оставки. Казах в началото, че приемам мотивите на Иво Тонев, Николай Иванов, Николай Илиев и Гошо Гинчев. Считам обаче, независимо от мотивите, че подалите оставки са личности и много достойни хора, от които управлението на клуба има голяма необходимост. Поради това ще предложа на надзорния съвет да не приемаме подадените оставки и да свикаме възможно най-скоро (още през август) годишното отчетно общо събрание на акционерите.

На него управителният съвет да направи подробен доклад за дейността си пред всички акционери и едва тогава да бъдат избрани нови управителни органи на клуба. Мисля, че това е едно добро решение за създадената ситуация, като дотогава настоящият управителен съвет следва да продължи да упражнява своите правомощия.

- Ще бъде ли приета оставката на Георги Иванов?

- Оставката на Георги Иванов не е в компетентността на надзорния съвет или на акционерите. Тя е въпрос на решение на УС.

- Ще има ли финансови проблеми в клуба след оставките и има ли от какво да се опасяват феновете?

- Това е много пресилено и тиражирането на подобни твърдения е проява на явно зложелателство. От финансова страна нищо няма да се промени в „Левски” с подаването на оставки от членове на управителния съвет, което и ние – мажоритарните акционери, вече заявихме публично. Ние ще продължим да изпълняваме ангажиментите си към клуба.

„Левски” не е нито Иво Тонев, нито на Александър Ангелов или който и да е друг. За нас „Левски” никога не е бил и не е самоцел. Важно е само „Левски” да е обединен в преследването на целите си и силен в битките със своите противници. Такъв „Левски” винаги съм искал и за такъв сме работили с Иво и Николай още от самото начало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ