Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

„Балкански синдром“ влиза в учебника по литература Задължителните текстове ще са подредени в девет теми, учениците също ще могат да предлагат произведения

327 медикамента заличени от пазара 867 продукта са били одобрени от агенцията

Огромна вълна помете две деца във Варна (обзор) Водолази изкараха тялото на Мариян, след часове издирване нямаше следа от Диян

Зам.-министър на просветата: От чужбина родната наука изглежда по-добре, отколкото я виждаме у нас

Погледната от чужбина, българската наука изглежда по-добре, отколкото я виждаме у нас, зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов пред „Фокус“. Той разясни, че според европейския комисар за наука, изследвания и иновации Карлош Моедаш в страната ни се развиват няколко научни направления, които са повод за гордост, сред тях са блестящата школа по математика и информатика, постиженията в областта на селскостопанските науки, както и развитието на нанотехнологиите са направленията, с които българската наука може да се гордее.

„Нашите учени бяха сред инициаторите на създаването на българска програма за „грид“ и облачните технологии. В момента в Брюксел много се говори за т. нар. „отворена наука“ – научен облак, където научните постижения да са общодостъпни“, обясни проф. Иван Димов.

Според него родната наука има с какво да се похвали.

„Има основа, върху която да поискаме и да реализираме увеличаването на процента от БВП за наука. Мисля, че в момента има разбиране това да се случи, има синергия между науката, бизнеса и висшето образование, защото само така възникват сериозни иновативни продукти“, каза заместник просветеният министър.

Проф. Иван Димов разясни още, че по Програмата „Образование и наука за интелигентен растеж“ е предвидено създаването на 4 центъра за интелигентен растеж и 8 – за компетентност. В тях ще участват учени от БАН и висшите училища. По думите му това е изключително добър шанс за младите учени, но броят на младите, които се връщат в България, за да работят по проектите, не е достатъчен.

Осигурено е атрактивно заплащане, което да привлича младите учени, добави зам.-просветният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.