Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Зам.-министър на просветата: От чужбина родната наука изглежда по-добре, отколкото я виждаме у нас

Погледната от чужбина, българската наука изглежда по-добре, отколкото я виждаме у нас, зам.-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов пред „Фокус“. Той разясни, че според европейския комисар за наука, изследвания и иновации Карлош Моедаш в страната ни се развиват няколко научни направления, които са повод за гордост, сред тях са блестящата школа по математика и информатика, постиженията в областта на селскостопанските науки, както и развитието на нанотехнологиите са направленията, с които българската наука може да се гордее.

„Нашите учени бяха сред инициаторите на създаването на българска програма за „грид“ и облачните технологии. В момента в Брюксел много се говори за т. нар. „отворена наука“ – научен облак, където научните постижения да са общодостъпни“, обясни проф. Иван Димов.

Според него родната наука има с какво да се похвали.

„Има основа, върху която да поискаме и да реализираме увеличаването на процента от БВП за наука. Мисля, че в момента има разбиране това да се случи, има синергия между науката, бизнеса и висшето образование, защото само така възникват сериозни иновативни продукти“, каза заместник просветеният министър.

Проф. Иван Димов разясни още, че по Програмата „Образование и наука за интелигентен растеж“ е предвидено създаването на 4 центъра за интелигентен растеж и 8 – за компетентност. В тях ще участват учени от БАН и висшите училища. По думите му това е изключително добър шанс за младите учени, но броят на младите, които се връщат в България, за да работят по проектите, не е достатъчен.

Осигурено е атрактивно заплащане, което да привлича младите учени, добави зам.-просветният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.