СГС: Нередности в заявлението бавят регистрацията на ДОСТ

Нередности в заявлението на ДОСТ бавят регистрацията на партията на Лютви Местан. Това е записано в отговор на председателя на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов на молбата от ДОСТ, съдържаща оплаквания за неоснователно забавяне на производството по регистрацията на политическата партия, съобщи БГНЕС, цитирана от БТВ.

„Във връзка с молбата, постъпила в СГС на 02.06.2016 г., бе извършена проверка, която установи, че делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответните разпореждания“, се подчертава в отговора на Топалов.

Той посочва, че насрочването на откритото заседание е изцяло от компетентността на съдебния състав, който разглежда делото.

„Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип“, се казва още в писмото на председателя на СГС.

Местан внесе документите за регистрация на новата политическа формация в Софийски градски съд на 28 април. Заради големия обществен интерес около регистрацията на ДОСТ на 3 май делото беше разпределено публично пред журналисти. За съдия се падна Лилия Илиева, трети състав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика