Премиерът Борисов освободи от длъжност пиара на правителството, блъснал репортер

Камион тръгна сам през шуменски булевард, потроши врати и стена

Задържаха 19-годишен криминално проявен, откраднал лек автомобил

Броят на мигрантите на гръцкия остров Лесбос отново надхвърли 10 000

Откриха мъртво бебе на сметището край хасковското село Гарваново

Кабул под ракетен обстрел по време на речта на президента Гани за Курбан Байрам

Христо Чучев: Жена ми още няма сватбена рокля Българката се облича много добре, но прекалява с грима, отбелязва модният дизайнер

273 деца са отпаднали от училище в Търновско за година От РИО са сигнализирали прокуратурата за новосъздадени семейства от невръстни момичета и момчета в Горнооряховско, Еленско и Полскотръмбешко

Потушиха пожара край Карлово, който вчера се разгоря отново

Спипаха контрабандни цигари в тайници на на два камиона на МП Лесово

16-годишен е заподозрян в палеж на камион

Откриха множество човешки кости в частен имот в Козлодуй

Спипаха мъж с ефективна присъда на свобода

Откриха оранжерия за канабис в Бяла черква Полицията е иззела 28 саксии с коноп, лампи, вентилатори и влагометри

Неизправни газови бутилки подпалиха две жилища в Търново По шестима огнеборци са били ангажирани в ликвидиране на последиците

Откриха официално паметника на хан Алцек в Италия

Снимка: Посолство на България в Рим

На вълнуваща церемония в италианското градче Челе ди Булгерия /Celle di Bulgheria/ бе открит първият паметник на български владетел извън българските земи, съобщиха от посолството на България в Рим.

Историята на България и на Италия са неразривно свързани на територията на малкото градче и съседните му общини в полите на планината България още от времето на хан Алцек – син на Кубрат и брат на Аспарух, който предвожда панонските прабългари при заселването им на териториите на лангобардското кралство. Историкът Павел Дякон свидетелства, че по време на управлението на лангобардския крал Грималд I /662 г.- 667 г./ кан Алцек получава титлата гасталд, а по-късно Ромуалд I от Беневенто му предоставя земи, в които да се засели заедно с войните си.

В днешно време населението на Челе ди Булгерия още пази спомена за далечните си прабългарски корени. При мандата на посланик Райко Николов през 1988 г. се установяват отношения между страната ни и Челе ди Булгерия. Преди две години настоящият посланик Марин Райков лансира идеята за издигането на паметник на хан Алцек в центъра на италианското градче.

Тази идея беше реализирана благодарение на подкепата на фондация “Трежър” и български център „Просветление”. Високата 2,20 м статуя на хан Алцек е дело на скулптура Дишко Дишков и доц. Николай Нинов.

Паметникът беше открит от посланик Марин Райков и кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев в присъствието на над 500 души от района и от България. Сред официалните гости бяха посланикът на България към Светия Престол, почетни консули и кметове на осем общини от региона. Гостите бяха топло посрещнати в празнично украсеното с български и италиански знамена градче с изпълнението на химните на двете държави от ученици от медтното училище и на традиционни фолклорни песни от региона. По време на церемонията кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав поставиха подписите си под споразумението за побратимяване на двата града, а по указание на председателя на ПНародното събрание Цецка Цачева на кмета Джино Марота бе връчен почетен медал на Народното събрание за заслугите му за развитието на българо-италианските отношения.

В приветствието си посланик Райков обърна специално внимание на историческите извори, които свидетелстват за заселването на алцековите българи по тези земи и пожела Челе ди Булгерия да се превърне не само в символ на българо-италианското приятелство, но и в туристическа дестинация за българите, които посещават Италия, както заради културно-историческите връзки, така и заради изключителната красота на природата в региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.