Увеличение на заплатата за всички, работещи по празници

Александър Сиди за гей билбордовете: Далавера за 200 хиляди евро

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 декември 2018

Вучич: На заседанието в ООН ще се боря за Сърбия с цялото си сърце

Директорът на СДВР: Полицаят, който беше блъснат от автомобил, е без опасност за живота

Местят трамваите по столичния булевард „Скобелев“

Европейското училище в Брюксел с благотворителен концерт Българските традиции ще оживеят на сцената в тържествената зала

Ивайло Касчиев, КЕВР: През годините ВиК мрежите не са поддържани адекватно и често аварират

37-ият български контингент пое задълженията си в Афганистан

Водата поскъпва от 1 януари Вдигат цената в София с 20 ст. за кубик

Предават на съд квесторите на КТБ (обзор) Ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лв.

Пак лов на гюленисти в турската армия – арестуват 64 души от сухопътните войски и жандармерията

Русия: Новата украинска църква се използва за политически цели

Шефът на лекарския съюз: Обществото има крещяща нужда от Национална педиатрична болница

София с 48 км метро и 172 нови автобуса (обзор) Най-мащабната модернизация на транспорта е заложена в бюджета за 2019 г.

Откриха официално паметника на хан Алцек в Италия

Снимка: Посолство на България в Рим

На вълнуваща церемония в италианското градче Челе ди Булгерия /Celle di Bulgheria/ бе открит първият паметник на български владетел извън българските земи, съобщиха от посолството на България в Рим.

Историята на България и на Италия са неразривно свързани на територията на малкото градче и съседните му общини в полите на планината България още от времето на хан Алцек – син на Кубрат и брат на Аспарух, който предвожда панонските прабългари при заселването им на териториите на лангобардското кралство. Историкът Павел Дякон свидетелства, че по време на управлението на лангобардския крал Грималд I /662 г.- 667 г./ кан Алцек получава титлата гасталд, а по-късно Ромуалд I от Беневенто му предоставя земи, в които да се засели заедно с войните си.

В днешно време населението на Челе ди Булгерия още пази спомена за далечните си прабългарски корени. При мандата на посланик Райко Николов през 1988 г. се установяват отношения между страната ни и Челе ди Булгерия. Преди две години настоящият посланик Марин Райков лансира идеята за издигането на паметник на хан Алцек в центъра на италианското градче.

Тази идея беше реализирана благодарение на подкепата на фондация “Трежър” и български център „Просветление”. Високата 2,20 м статуя на хан Алцек е дело на скулптура Дишко Дишков и доц. Николай Нинов.

Паметникът беше открит от посланик Марин Райков и кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев в присъствието на над 500 души от района и от България. Сред официалните гости бяха посланикът на България към Светия Престол, почетни консули и кметове на осем общини от региона. Гостите бяха топло посрещнати в празнично украсеното с български и италиански знамена градче с изпълнението на химните на двете държави от ученици от медтното училище и на традиционни фолклорни песни от региона. По време на церемонията кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав поставиха подписите си под споразумението за побратимяване на двата града, а по указание на председателя на ПНародното събрание Цецка Цачева на кмета Джино Марота бе връчен почетен медал на Народното събрание за заслугите му за развитието на българо-италианските отношения.

В приветствието си посланик Райков обърна специално внимание на историческите извори, които свидетелстват за заселването на алцековите българи по тези земи и пожела Челе ди Булгерия да се превърне не само в символ на българо-италианското приятелство, но и в туристическа дестинация за българите, които посещават Италия, както заради културно-историческите връзки, така и заради изключителната красота на природата в региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.