Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Откриха официално паметника на хан Алцек в Италия

Снимка: Посолство на България в Рим

На вълнуваща церемония в италианското градче Челе ди Булгерия /Celle di Bulgheria/ бе открит първият паметник на български владетел извън българските земи, съобщиха от посолството на България в Рим.

Историята на България и на Италия са неразривно свързани на територията на малкото градче и съседните му общини в полите на планината България още от времето на хан Алцек – син на Кубрат и брат на Аспарух, който предвожда панонските прабългари при заселването им на териториите на лангобардското кралство. Историкът Павел Дякон свидетелства, че по време на управлението на лангобардския крал Грималд I /662 г.- 667 г./ кан Алцек получава титлата гасталд, а по-късно Ромуалд I от Беневенто му предоставя земи, в които да се засели заедно с войните си.

В днешно време населението на Челе ди Булгерия още пази спомена за далечните си прабългарски корени. При мандата на посланик Райко Николов през 1988 г. се установяват отношения между страната ни и Челе ди Булгерия. Преди две години настоящият посланик Марин Райков лансира идеята за издигането на паметник на хан Алцек в центъра на италианското градче.

Тази идея беше реализирана благодарение на подкепата на фондация “Трежър” и български център „Просветление”. Високата 2,20 м статуя на хан Алцек е дело на скулптура Дишко Дишков и доц. Николай Нинов.

Паметникът беше открит от посланик Марин Райков и кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав Джино Марота и Александър Горчев в присъствието на над 500 души от района и от България. Сред официалните гости бяха посланикът на България към Светия Престол, почетни консули и кметове на осем общини от региона. Гостите бяха топло посрещнати в празнично украсеното с български и италиански знамена градче с изпълнението на химните на двете държави от ученици от медтното училище и на традиционни фолклорни песни от региона. По време на церемонията кметовете на Челе ди Булгерия и Велики Преслав поставиха подписите си под споразумението за побратимяване на двата града, а по указание на председателя на ПНародното събрание Цецка Цачева на кмета Джино Марота бе връчен почетен медал на Народното събрание за заслугите му за развитието на българо-италианските отношения.

В приветствието си посланик Райков обърна специално внимание на историческите извори, които свидетелстват за заселването на алцековите българи по тези земи и пожела Челе ди Булгерия да се превърне не само в символ на българо-италианското приятелство, но и в туристическа дестинация за българите, които посещават Италия, както заради културно-историческите връзки, така и заради изключителната красота на природата в региона.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.