Разговорите по телефона с хендсфри са също толкова разсейващи

Шофьори, използващи хендсфри докато карат са също толкова разсеяни, колкото при използването на мобилен телефон, гласи ново изследване, предаде Би Би Си.

Учени от университета в Съсекс са открили, че тези разговори карат хората да си представят визуално това, за което говорят.

Такъв тип дейност ангажира онази част от мозъка, която обикновено отговаря за вниманието и концентрацията върху пътя.

Проучването е с цел да се забранят използването на всякакъв вид телефони по време на шофиране.

Във Великобритания е незаконно да се говори по телефон или друго ръчно устройство, докато управлявате автомобил или мотоциклет. Нарушенията се наказват с отнемане на точки от контролния талон и с глоба от 100 лири стерлинги.

В изследването участие са взели 20 мъже и 40 жени, които били тествани като извършват различни дейности зад волана. Едната група доброволци били оставени да шофират необезпокоявани, докато други две трябвало да слушат мъжки глас на около 1 метър разстояние.

Данните сочат, че тези, които участвали в разговор, реагирали с близо 1 секунда закъснение на ситуации, възникнали на пътя, като внезапно изскочил на шосето пешеходец, насрещно движещ се автомобил или кола, паркирана на кръстовище.

Резултатите показали, че дори най-елементарен въпрос от вида - "Къде остави синята папка?" кара ума на шофьора да се фокусира върху зона 4 пъти по-малка от нормалната. Причината за това е, че мозъкът си представя стаята, в която е оставена папката, вместо да следи за опасности на пътя.

По думите на д-р Греъм Хоул от университета в Съсекс изследването показва масовата заблуда, че говоренето по мобилен телефон докато шофираме е безопасно, ако се използва хендсфри.

"Предишни проучвания са показали, че говоренето по телефон разсейва шофьора повече, отколкото слушането на музика или разговор с пътник в колата", казва той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл