Филмови фантазии, станали реалност

Друг писател - Робърт Кроуми предвижда създаването на бомба "способна да изпепели света"

Светът на филмовото изкуство ни е предоставял не една или две на пръв поглед невероятни идеи как ще се развият технологиите в бъдеще. От роботи със собствен интелект, до летящи коли, днешният свят е напреднал с много по-бързи темпове от очакваното и тези свръхмодерни устройства вече са достъпни за широката публика.
Корпорациите се състезават да доставят тези модерни играчки колкото може по-бързо до своите клиенти. Военните конгломерати пък, същевременно се опитват да усъвършенстват човешките способности до възможния максимум с хай-тек технологиите.

Преди 15 години никой не е вярвал, че всеки ще има “умен“ телефон в джоба си, с който да комуникира с останалия свят буквално 24 часа в денонощието. Първият такъв се появява в хитовия сериал „Стар трек“ - капитан Кърк използва именно такова устройство. Създателят на първият мобилен телефон признава, че е бил вдъхновен от култовата поредица.
Представяме ви няколко такива изобретения, които са ни се стрували невъзможни за създаване в реалния свят.

„Директният предавател“ е едно от тях. Ако сте гледали класическият филм „Пътеводител на галактическият стопаджия“, сме сигурни, че сте искали да притежавате т.нар Babelfish – говорител, с чиято помощ разбирате всички чужди езици директно. Благодарение на Waverly Labs, това изобретение от бъдещето е достъпно за обикновената публика още сега. Тяхната машинка предава текст на различни езици между двама абонати, който превежда в реално време.

Други „джаджи“

Скенер на храна

App-a за сканиране на храна ви доставя информация за това, какво се съдържа във вашия обяд. Устройство, което оперира с програмата, има свой оптичен спектометър, който изпраща светлина. То който абсорбира отразените лъчи и ги изпраща в база данни, откъдето ви съобщават хранителното съдържание на „обекта“. Така става елементарно да прецените количеството захари, въглехидрати и други вещества, които поемате.

Телепортация чрез 3D принтиране

3D принтирането придоби широка популярност през последните години, отчасти и заради своята сравнително достъпна цена – около 350 долара (600 лева). Истински интересното обаче, е това, на което е способно подобно устройство – може да превърне виртуален дизайн в реален обект. В този смисъл всичко може да бъде „телепортирано“ от компютъра в реалния свят.

Звуков лъч

Така наречените звуковите лъчи са част от научнофантастичните филми открай време. Най-често ги свързваме с извънземните кораби, които отвличат нищо не подозиращи хора от Земята с цел „зловещи експерименти“. Благодарение на учените от британските университети в Бристъл и Съсекс, подобно устройство вече е създадено. 64 миниатюрни високочестотни говорители могат да издигат малки предмети напук на земното притегляне.

Генномодифицирани хора

Въпреки че, генното модифициране отдавна не е нещо ново, то всичко се променя след откритието на CRISPR-Cas9. Благодарение на него, човешкото ДНК може да бъде разделяно и манипулирано.

Бионични очи

Тези импланти станаха изключително популярни в последно време. Те носят цялата медицинска информация за даден човек и така правят евентуалното лечение много по-бързо и ефективно.
Такива видяхме за първи път в култовият филм „Терминатор“ и то само преди 20-тина години. Всеки, който ги носи, може да приближава или отдалечава образа пред себе си само с едно мигване.

Изобретения от миналото

Коли без шофьор

Тези революционни превозни средства познаваме още от филмите „Зов за завръщане“ и „Специален доклад“, но благодарение на програмата на Google на стойност стотици милиони долара, те вече са реалност.
Според компанията така ще се намали драстично броят на жертвите на пътя, заради сензорите, които помагат на возилото да се ориентира без човешкия фактор.

Къща, управлявана чрез глас

Представете си да се разхождате из дома си и да включвате телевизора си, да контролирате температурата, да заповядвате на печката си кога да пусне яденето за печене. Това отдавна е възможно с устройството на Amazon – Echo.

Домашното кино

Рей Бредбъри е предвидил тяхното създаване в култовият си роман „451 градуса по Фаренхайт“. В него той описва „parlours” или телевизионни гостни. На практика това са телевизионни системи с огромни екрани и съраунд озвучаване. Днес те са факт и ги наричаме домашно кино.

Атомната бомба

Писателят Робърт Кроуми пише за съдаването на оръжие, което е способно да „изпепели света“, използвайки ядрена енергия още пред 1895 година, над половин век преди да бъдат сринати японските градове Хирошима и Нагасаки с атомни бомби. Сюжетът на книгата му „Последен гръм“ (The Crack of Doom) все пак е за края на света.

Предвидено през 1984 година

Интернет във всеки дом

Далеч преди създаването на световната мрежа (World wide web) и свързаните с нея безбройни филми, сред които класиката „Матрицата“, един човек предвижда зависимостта на съвременния човек от интернет. Това е Уилям Гибсън, който пише книгата си „Невроматик“ през 1984 година. В нея той описва високотехнологичен свят, в който хората комуникират помежду си без емоция, обменят тонове информация, но това ги отчуждава един от друг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл