Екзакта: Две трети искат президент - коректив, но не виждат алтернатива на управлението на ГЕРБ

69% заявяват, че ще гласуват за президент, който да е коректив на управлението, а не за такъв, който да е негов придатък.

Това сочи национално представително изследване на агенция "Екзакта" за очакванията към президентските избори, проведено по метода на полустандартизираното интервю в периода 25-31 май 2016 г.

51% от анкетираните заявяват, че определящото в техния избор за президент са качествата на кандидата. За 31% е важно кандидатът, за когото ще гласуват, да бъде партийно подкрепен, а 19% предпочитат да гласуват за независим кандидат.

В публичното пространство битуват представи, според които самостоятелен кандидат на ГЕРБ е много вероятно да спечели предстоящите президентски избори, сочи анализът на "Екзакта".

Допитаните поставят под въпрос възможностите на всички останали партии самостоятелно да се преборят за президентското място със свои кандидатури. Най-често в успеха на самостоятелен кандидат на ГЕРБ вярват хората на възраст под 60 години, образованите и заможните респонденти, жителите на градовете и над 80% от избирателите на ГЕРБ.

В успеха на самостоятелен кандидат на БСП вярват 12% от интервюираните. Една пета от българите преценяват, че големи шансове срещу кандидата на ГЕРБ има единствено широка коалиция, включваща леви, патриотични и центристки формации, а не тясно партиен кандидат. Подобна коалиция е приемана добре от най-възрастните българи, както и от жителите на малките градове и на селата. Във възможностите на подобна коалиция вярват 53% от избирателите на БСП и 52% от тези на АБВ.

35% от избирателите очакват на предстоящите президенски избори БСП и АБВ да номинират обща кандидатура.

61% от анкетираните твърдят, че управлението на ГЕРБ няма алтернатива сред парламентарно представените партии, а 86% не виждат такава алтернатива извън парламента.

Кабинетът ще изкара пълен четиригодишен мандат според 58% от анкетираните. Три пъти по-малък е делът на преценяващите, че са възможни предсрочни парламентарни избори – 20%. Предсрочни избори по-често от останалите очакват избирателите на БСП, на "Атака" и особено тези на ДПС.

92% от избирателите на ГЕРБ са убедени, че тяхното второ правителство ще оцелее до самия край на мандата си.

ГЕРБ е първа политическа сила с електорален дял от 26,5% от пълнолетните българи, а БСП е втора с 15,4%. РБ се нарежда на трето място с 5,6% от имащите право на глас българи и така запазва без значими промени електоралния си дял от последната година. Същото важи и за ПФ, за които в момента биха гласували 4,5% от пълнолетните българи. АБВ в края на май има 2,6% електорална тежест.

Има известно свиване на електората на Атака до 1,5%-ов дял от всички избиратели. При подобен резултат партията трудно би се преборила за присъствие в парламента.

След учредяването на ДОСТ, се регистрира леко свиване на електората на ДПС. Паралелно с това се забелязва премълчаване на електоралните намерения с аргументите, че избирателите не са се ориентирали коя формация ще подкрепят. Към края на май 2016 г., декларираният вот за ДПС възлиза на 5,4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика