Делегация на ЕК оцени високо работата на ГДБОП в сферата на киберсигурността

Спас Русев гледа „Левски“

Въвеждат Монтесори педагогика в детските градини в Габрово Проектът стартира с 90 000 лева

НКЖИ: Неразрешена маневра е причина за дерайлиралата цистерна с газ на гара Бяла

Борисов и Меркел разговарят в резиденция Бояна (СНИМКИ)

Екатерина Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Произвеждат 50 хиляди кубика сняг за Световното по сноуборд в Банско

4-годишно детенце почина, роми окупираха разложката болница

Остава бедственото положение в смолянската община Баните

Пушач издаде пиян шофьор в Шумен

Бойко Борисов посрещна Ангела Меркел на летището (ВИДЕО)

Българин от Русе извади богоявленския кръст в македонска община, отрупаха го с подаръци

Йоханес Хан: Европа не може да се сведе до банкомат

76,4 млн. лв. е проектобюджетът на Велико Търново за годината Предвидени са 300 000 лева за ремонт на пътища в населените места

Задържаният куриер на алоизмамниците имал регистрация за наркотици

Световната банка намали отново перспективите си за световния икономически растеж през 2016

Световната банка намали отново своите перспективи за икономическия растеж в световна план през 2016-а година до 2,4% от предишна оценка през януари за растеж с 2,9%, визирайки упорито ниските цени на суровините, мудното търсене в развитие икономики, слабата международна търговия и намаляващите капиталови потоци, предаде БНР.

Това представлява поредна низходяща ревизия, след като през миналия юни СБ прогнозира ускоряване на икономическия растеж в глобален през настоящата година до 3,3 на сто.

Банката отбеляза в своя юнски доклад „Глобални икономически перспективи“, че развиващите се пазари, зависещи от износа на суровини се мъчат да се адаптират към по-ниските цени на петрола, цветните метали и на останалите суровини, формирайки около половината от низходяща ревизия на прогнозите за растежа на световната икономика. Световната банка вече очаква анемичен растеж на тези икономики с едва 0,4% – далеч под прогнозата в началото на годината за растеж с 1,2 на сто.

В същото време нововъзникващите икономики, които са вносителки на суровини, се справят по-добре, но ползите от по-ниските цени на енергията и на останалите суровини се материализират бавно, посочи Световната банка. Сега тя очаква БВП на тези страни да нарасне с 5,8% при януарска прогноза за растеж с 5,9 на сто.

Световната банка намали рязко своите прогнози за икономическия растеж на САЩ, като за 2016 година вече очаква повишение на американския БВП с едва 1,9% при предишна прогноза през януари за растеж от 2,8 на сто, мотивирайки се с рязкото понижение на инвестициите в енергийния сектор и с по-слабия износ.

Относно еврозоната тя прогнозира повишение на БВП на региона с 1,6% през тази година – малко под януарска прогноза за растеж с 1,7%, въпреки извънредните стимулиращи мерки в подкрепа на растежа, предприети от ЕЦБ и позитивния ефект от по-ниските енергийни и цените на останалите суровини.

В същото време СБ запази без промяна своята оценка за растеж на китайската икономика с 6,7% през настоящата година след растеж с 6,9% през 2015-а година. Тя обаче очаква ново забавяне на растежа на БВП на Китай до 6,3% през 2018-а година с оглед на продължаващия процес на ребалансиране на втората по сила световна икономика от експортно-ориентиран към растежен модел, залагащ на вътрешното потребление.

Русия ще се окаже в по-дълбока рецесия през настоящата година, като световната банка вече очаква свиване на БВП на страната с 1,2% през тази година при януарска прогноза за понижение с 0,7 на сто, преди руската икономика да нарасне с 1,4% през 2017-а и с 1,8% през 2018-а година (при предходна прогноза за растеж съответно с 1,3% и с 1,5%).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.