Проф. Владимир Чуков: "Ислямска държава" отстъпва все повече, в Ирак е загубила половината от териториите си

Трябва да ни радва това, че "Ислямска държава“ все повече и повече отстъпва. В Ирак в от може би 7-8 месеца тя е загубила половината от териториите си. Това заяви пред “Хоризонт“ арабистът проф. Владимир Чуков:

"В Сирия се вижда напоследък състезание между отделните полеви играчи – кой да победи ИД и, всъщност, да завладее териториите. Има редица споразумения, които съществуват между САЩ и Русия за разпределението на териториите – руско и американско влияние по поречието на река Ефрат. Вътре в самите зони има действия на съответните проксита и техните съюзници, които често са антагонистично настроени по между им. Всичко на запад от река Ефрат са много силните демаражи на сирийската армия и нейните съюзници. На изток са американците и техните съюзници. Позицията на Турция е силно антагонистична по отношение на Северна Сирия.

В момента кюрдите, които са основен полеви играч, поставиха условие на американците, че те ще превземат Ракка, ако американците им помогнат да превземат град Манбидж, който обаче е на западния бряг на река Ефрат, която влиза в руската зона. Това е и много чувствителна точка по отношение на Турция".

Причините за появата на ИД – етнически, психологически, регионални и политически проф. Чуков разглежда в новата си книга “ДАЕШ. (Не)Ислямска държава”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят