Окончателна условна присъда за Виолета Николова

ВКС потвърди наложеното на Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенцията по вписвания, наказание от три години лишаване от свобода за длъжностно присвояване в големи размери, като отложи изпълнението му за срок от пет години, съобщиха от ВКС, цитирани от БГНЕС.

С решение от днес по наказателното дело срещу Виолета Николова и Тотка Стоилова – бивш финансов контрольор при Агенцията по вписвания, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) измени въззивното решение от 04.02.2016 г. на Софийския апелативен съд (САС).

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наложеното на Николова наказание от три години лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години. Съдът оставя в сила решението в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

С присъда от 17.10.2013 г. на Софийския градски съд Николова е призната за виновна да е извършила длъжностно присвояване в големи размери, за което й е наложено наказание лишаване от свобода за срок от пет години, лишаване от право да заема ръководна длъжност в държавната администрация за срок от три години и от право да упражнява юридическа професия за срок от три години.

Със същата присъда Стоилова е призната за виновна, че не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова и от това са последвали значителни щети за Агенцията по вписванията, за което и е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години, изпълнението на което е отложено за срок от три години, и наказание глоба в полза на държавата в размер на 3 000 лева.

Съдебният състав на ВКС констатира, че производството пред въззивната инстанция е протекло в отсъствието на подсъдимата, въпреки че присъствието й в съдебно заседание с оглед характера на повдигнатото й обвинение е било задължително. Заради пребиваването на подсъдимата в Англия апелативният съд е приел, че неявяването й няма да попречи за разкриване на обективната истина, още повече че тя е била редовно уведомена, поради което законосъобразно е разгледал и решил делото в нейно отсъствие, с участието на упълномощения от нея защитник.

Върховните съдии уточняват, че от досъдебното производство Николова е с мярка за неотклонение „подписка”, по делото няма данни за нейното отменяне, както и за получено разрешение за напускане на местоживеенето и пребиваването й в Англия.

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена от Софийския апелативен съд на 3 години затвор за раздадени 53 000 лева бонуси. Решението на САС е второ по делото, след като преди година Върховният касационен съд го върна на втората инстанция, която преди това беше оправдала Николова и подсъдимите с нея Тотка Стоилова и Райна Иванова.

През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Десислав Любомиров осъди Николова на 5 години затвор. Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Райна Иванова беше оправдана.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право