Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Окончателна условна присъда за Виолета Николова

ВКС потвърди наложеното на Виолета Николова, бивш изпълнителен директор на Агенцията по вписвания, наказание от три години лишаване от свобода за длъжностно присвояване в големи размери, като отложи изпълнението му за срок от пет години, съобщиха от ВКС, цитирани от БГНЕС.

С решение от днес по наказателното дело срещу Виолета Николова и Тотка Стоилова – бивш финансов контрольор при Агенцията по вписвания, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) измени въззивното решение от 04.02.2016 г. на Софийския апелативен съд (САС).

На основание чл. 66, ал. 1 от НК отлага изпълнението на наложеното на Николова наказание от три години лишаване от свобода с изпитателен срок от пет години. Съдът оставя в сила решението в останалата му част. Решението не подлежи на обжалване.

С присъда от 17.10.2013 г. на Софийския градски съд Николова е призната за виновна да е извършила длъжностно присвояване в големи размери, за което й е наложено наказание лишаване от свобода за срок от пет години, лишаване от право да заема ръководна длъжност в държавната администрация за срок от три години и от право да упражнява юридическа професия за срок от три години.

Със същата присъда Стоилова е призната за виновна, че не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Николова и от това са последвали значителни щети за Агенцията по вписванията, за което и е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години, изпълнението на което е отложено за срок от три години, и наказание глоба в полза на държавата в размер на 3 000 лева.

Съдебният състав на ВКС констатира, че производството пред въззивната инстанция е протекло в отсъствието на подсъдимата, въпреки че присъствието й в съдебно заседание с оглед характера на повдигнатото й обвинение е било задължително. Заради пребиваването на подсъдимата в Англия апелативният съд е приел, че неявяването й няма да попречи за разкриване на обективната истина, още повече че тя е била редовно уведомена, поради което законосъобразно е разгледал и решил делото в нейно отсъствие, с участието на упълномощения от нея защитник.

Върховните съдии уточняват, че от досъдебното производство Николова е с мярка за неотклонение „подписка”, по делото няма данни за нейното отменяне, както и за получено разрешение за напускане на местоживеенето и пребиваването й в Англия.

Бившата шефка на Агенцията по вписванията Виолета Николова бе осъдена от Софийския апелативен съд на 3 години затвор за раздадени 53 000 лева бонуси. Решението на САС е второ по делото, след като преди година Върховният касационен съд го върна на втората инстанция, която преди това беше оправдала Николова и подсъдимите с нея Тотка Стоилова и Райна Иванова.

През октомври 2013 г. пък състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Десислав Любомиров осъди Николова на 5 години затвор. Тотка Стоилова също беше осъдена, но условно на 2 години затвор и 3000 лева глоба, а Райна Иванова беше оправдана.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.