Наесен отварят музеите в Евксиноград

Дворецът в Евксиноград, Снимка: Facebook

Предвидените два музея по мега проекта за реконструкция на Двореца в Евксиноград може да отворят най-рано наесен. Вече е избрана фирмата изпълнител - "Хералд" ЕООД от Габрово, по обществената поръчка за изработка, доставка и монтаж на съоръженията за експониране на историческите вещи и археологически находки, според сайтът на МС.

След удължаване на срока за оферти до 30 май е подадена една единствена - на стойност 58 756 лв. За тези пари фирмата трябва да осигури музейни витрини, фото и текстови табла, както и 4 броя картини - портрет на царя и още 3 картини, като всичките трябва да са в златна рамка. От подписването на договора, което все още не е факт, поръчката трябва да бъде изпълнена до 2 месеца.

Музей ще има в Щала - бившата царска конюшня, като на I етаж ще бъде експозиционната зала за археологически и исторически артефакти, намерени в крепостта "Кастрици", която е в Евксиноград, а в сеновала на II етаж ще бъдат наредени чертежи, снимки, схеми и всичко за създаденото парково изкуство и строителството на Двореца. На III етаж в самия него ще е музеят на дворцовия живот, баловете, както и скъпи и уникални вещи на царската фамилия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони