Подслониха във фургон бездомник след опит да се самоубие Митко Каковски вече има покрив след 15 години под открито небе

Башар Асад заяви, че операцията на Турция в град Африн е подкрепа за екстремистки групировки

Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Катастрофа с ТИР блокира движението по пътя между Враца и Оряхово

Карнавално шествие за Бабинден в Брестник

Втори протест срещу поскъпването на водата Добричлии правят интерактивна карта на дупките от ВиК-аварии

Арх. Здравко Здравков: Законът за София ще даде ясни регламенти по отношение на застрояването Най-високите сгради ще са в източния и западния край на града, каза главният архитект на София

БНТ не е на ръководството, нито на водещите. Още по-малко на една партия

Повишен интерес към достъпа до информация отчита Община Търговище

Родилното отделение в Благоевград с подарък от името на кмета д-р Камбитов

ТИР парна от мост на магистрала „Марица“

Гришо премина уверено през Кирьос и е на четвъртфинал на Аустрейлиън оупън (ВИДЕО)

Откриха ски сезона под връх Ком

Калоян Паргов: Вотът на недоверие разкрива слабите места в управлението и мобилизира БСП

Сирийските кюрди: Няма турски военни в Африн

България на 30-о място по принос към човечеството

България се нареди сред държавите с най-голям принос за подобряване на общото благосъстояние на човечеството заради приноса си в науката и културата, предаде БНТ. Всякa година класацията „The Good Country“ определя приноса и напредъка на 163 страни по света.

България е с най-добри резултати в категориите „Наука и технологии“ и „Култура“, където сме на 22-ро и 34-то място. В средата на класацията стараната ни попада в категорията „Просперитет и равенство“ (на 82-ро от 163 ), позиция надолу сме и при показателите за здравеопазване и благосъстояние. Преди нас в класацията е Словения, а след нас Южна Корея.

Общата оценка на всяка държава се определя от оценката й в 7 категории – „Наука и технологии“, „Култура“, „Международна сигурност и мир“, „Световен ред“, „Планета и климат“, „Просперитет и равенство, и „Здравеопазване и благосъстояние“. В отделните категории са включени общо 35 индикатори, като данните за тях са взети от международни организации като ООН, ЮНЕСКО и Световната банка.

Първо място с най-голям принос към обществото заема Швеция. Тя е получила отлични оценки в категориите „Просперитет и равенство“ и „Здравеопазване и благосъстояние“.

Държавите от Европейския съюз (ЕС) преобладават в топ 10 на класацията. На 2-ро и 3-то място са съответно Дания и Холандия, следвани от Великобритания и Германия. Сред останалите държави от ЕС, най-лошо представяне в класацията има Литва, която е на 49-а позиция. Страните от бившия Съветски съюз изостават в класацията, като Украйна например заема 78-о място, а Русия – на 72-о място. На последно място е Либия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.