"Отело" и "Мадам Бътерфлай" на филмов екран във Варна - на живо от "Метрополитън опера" в Ню Йорк

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ който става на 90 години и Международният театрален фестивал, който още е в младежка възраст и само на 24 г., обединяват усилията си, за да представят пред варненската публика два от световните музикално-сценични шедьоври – оперите „Отело“ на Джузепе Верди и „Мадам Бътерфлай“ на Джакомо Пучини. Те „водят“ във Варна за първи път уникалния проект „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“. Тази музикална програма вече над 10 години излъчва постановки на една от най-прочутите оперни сцени в света на повече от 2000 екрана в 70 страни.

Първото излъчване от програмата е на операта „Отело“ със субтитри на български и на английски език и ще започне в 19 ч. на 13 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с участието на българската оперна прима Соня Йончева.

Постановката е съвременен прочит на прочутата опера на Джузепе Верди, дирижирана от младия и енергичен Яник Незе-Сеген и режисирана от носителя на награда „Тони“ Бартлет Шер. Латвиецът Александърс Антоненко изпълнява ролята на венецианския мавър, а българското сопрано Соня Йончева става жертва на голямата ревност на съпруга си и мръсните игри на коварния Яго. Бродуейският сценограф Ес Девлин създава забележителен и постоянно променящ се стъклен замък, а действието е пренесено в края на XIX век

Втората опера от програмата „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“, която варненци и гостите на морския град могат да видят на големи екран в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 6 септември от 19 ч. отново със субтитри на български и на английски език, е „Мадам Бътерфлай“ на Пучини.

Макар да е пренесена на филмовия екран, легендарната постановка на прочутия филмов режисьор и носител на „Оскар” Антъни Мингела („Английският пациент”, „Талантливият мистър Рипли“, „Играта“, „Студена планина“) всъщност не престава да вълнува публиката от първото й появяване на сцената на „Метрополитън опера“ през 2006 г. до днес . Екранната версия на операта по единодушното мнение на музикалната критика е напълно достойна за безсмъртната творба на Пучини, изпълнена с любовни трепети и трагизъм, пресъздадени чрез прекрасна музика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура