Петима пострадали при катастрофа между микробус и трамвай в София

Арестувани са двама за взрива на банкомат в Сапарева баня

Кметът на Солун: Разочарован съм, защото след 25 г. спорове за името на Македония сме в същата позиция

Шиндзо Абе: Япония ще накара КНДР да промени своя курс и да се откаже от ракетно-ядрените си програми

От днес грипна епидемия и в Благоевград

Спасителна акция за блокирани в старопланинска хижа близо до връх Шипка

15 пострадали след удар на влак в стена в Австралия

САЩ планират да изпратят допълнително хиляда души в Афганистан

Френският външен министър: Русия не може да реши сама сирийската криза

Близо 65 хиляди души останаха без ток в Канада заради силния вятър

165 машини чистиха снега в София през нощта

Импровизирано взривно устройство избухна в мол в Калифорния, няма пострадали

Лавров: Русофобията на Запада сега е по-лоша, отколкото по време на Студената война

Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Световната банка запази прогнозата си за растеж на българската икономика от 2,2% през 2016 г. и 2,7% през 2017 г.

Световната банка запази прогнозата си от януари за растеж на българската икономика от 2,2% през 2016 г. и 2,7% през 2017 г., съобщава БГНЕС.

Световната банка понижи своята прогноза за растежа на световната икономика през тази година до 2,4% в сравнение с прогнозираните през януари 2,9%. Това свиване е предизвикано от забавянето на темповете на растеж в страните с развита икономика, запазващите се ниски равнища на цените на борсовите стоки, слабите показатели на световната търговия и съкращаването на капиталовите потоци.

Банката отбеляза в своя юнски доклад „Глобални икономически перспективи“, че развиващите се пазари, зависещи от износа на суровини се мъчат да се адаптират към по-ниските цени на петрола, цветните метали и на останалите суровини, формирайки около половината от низходяща ревизия на прогнозите за растежа на световната икономика. Световната банка вече очаква анемичен растеж на тези икономики с едва 0,4% – далеч под прогнозата в началото на годината за растеж с 1,2 на сто.

В същото време нововъзникващите икономики, които са вносителки на суровини, се справят по-добре, но ползите от по-ниските цени на енергията и на останалите суровини се материализират бавно, посочи Световната банка. Сега тя очаква БВП на тези страни да нарасне с 5,8% при януарска прогноза за растеж с 5,9 на сто. Световната банка намали рязко своите прогнози за икономическия растеж на САЩ, като за 2016 година вече очаква повишение на американския БВП с едва 1,9% при предишна прогноза през януари за растеж от 2,8 на сто, мотивирайки се с рязкото понижение на инвестициите в енергийния сектор и с по-слабия износ.

Относно еврозоната тя прогнозира повишение на БВП на региона с 1,6% през тази година – малко под януарска прогноза за растеж с 1,7%, въпреки извънредните стимулиращи мерки в подкрепа на растежа, предприети от ЕЦБ и позитивния ефект от по-ниските енергийни и цените на останалите суровини. В същото време СБ запази без промяна своята оценка за растеж на китайската икономика с 6,7% през настоящата година след растеж с 6,9% през 2015-а година.

Тя обаче очаква ново забавяне на растежа на БВП на Китай до 6,3% през 2018-а година с оглед на продължаващия процес на ребалансиране на втората по сила световна икономика от експортно-ориентиран към растежен модел, залагащ на вътрешното потребление.

Русия ще се окаже в по-дълбока рецесия през настоящата година, като световната банка вече очаква свиване на БВП на страната с 1,2% през тази година при януарска прогноза за понижение с 0,7 на сто, преди руската икономика да нарасне с 1,4% през 2017-а и с 1,8% през 2018-а година (при предходна прогноза за растеж съответно с 1,3% и с 1,5%).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.