Италианец демонстрира в Пловдив уникален метод за лечение на простата със замразяване

Световноизвестният специалист по криохирургия д-р Франко Луняни демонстрира в Пловдив уникален метод за лечение на простата чрез замразяване. Интервенцията беше осъществена върху уголемената простата на 78-годишен пловдивчанин заедно с екипа на урологичното отделение на веригата болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал".

Операцията продължи по-малко от час, а уникалното на този метод е, че е мини инвазивен, болният не губи кръв и може да стане и се върне към ежедневните си задължения много скоро след интервенцията. Най-важното предимство на метода е, че лекарят вижда зоната и знае какво прави. Това, че е много по-щадящ и не допуска появата на усложнения, го прави уникален. "При студовата деструкция на клетките се замразява водата в тях, без да се налага да бъдат отстранявани самите тъкани. Подходящ е за лечение на злокачествени и доброкачествени образувания в урологията, в неврохирургията, акушерството и гинекологията, УНГ заболявания, както в ортопедията и травматологята", обясни д-р Луняни по време на презентацията си пред екипа лечебното заведение. Методът със замразяване се прилага успешно за лечение на простата, бъбреци, черен дроб, матка, пакреас и костни метастази. В зависимост от локализацията на тумора и състоянието на пациента той може да стане на крака до 2 часа след интервенцията. В гинекологията след операцията, която се прави без упойка, защото е безболезнена и безкръвна, жените си тръгват веднага, увери водещият специалист от Апенините.

Д-р Франко Луняни е завършил медицина в Триест, Италия, специализирал е урология, а в САЩ е завършил квалификация за терапия на карцином на простатата. През 1993 г. пръв в Европа започва лечение с криохирургия. В момента е почетен председател на Световната общност по криохирургия, на която 3 пъти е избиран за президент. Прави операции в САЩ, Италия, Кипър, Германия и Словения, а сега проявява интерес към България и в частност към Пловдив. Здравният мениджър д-р Невен Енчев и представителите на фирма "Метрум Криофлекс" се договориха за възможно най-бързото въвеждане на метода във верига болници "Медлайн"-"Централ Хоспитал", които освен център по мини инвазивна хирургия ще станат и център по криохирургия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини