Цацаров призовава парламента да го повика на изслушване за КТБ

От пресцентъра на прокуратурата отговориха на призивите на депутати главният прокурор да предостави в парламента информация за разследванията за фалита на КТБ: 

Днес публично бе оповестена покана от народните представители Валери Симеонов, Петър Славов, Методи Андреев и Мартин Димитров до главния прокурор на Република България, позовавайки се на разпоредбата на чл. 84, т.16 от Конституцията.

Отправената покана към главния прокурор е:

„ Да представите пред Народното събрание доклад за прилагането на закона по казуса „КТБ“, в това число за напредъка на разследването срещу обвиняемите лица, изправянето на г-н Цветан Василев пред българското правосъдие и сътрудничеството между органите на държавното обвинение и синдиците на банката за обезпечаване и претендиране на максималния обем средства от източеното от банката имущество и връщането му в масата на несъстоятелността, за покриване на задълженията на „КТБ“ АД към държавния бюджет, вложителите и кредиторите й.“.

Съгласно разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България, допълнение, обнародвано в ДВ бр. 100 от 18.12.2015 г. „ Народното събрание изслушва и приема годишните доклади на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор, внесени от Висшия съдебен съвет, за прилагането на закона и за дейността на съдилищата, прокуратурата и разследващите органи. Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика“.

Изслушване на главния прокурор по посочените в цитираната конституционна норма въпроси може да бъде проведено след решение на Народното събрание.

При съответно решение на парламента, главният прокурор ще представи на народните представители исканата информация в съответствие с разпоредбата на чл. 84 т.16 от Конституцията на Република България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право