Държавният глава: Уверен съм, че можем да постигнем споразумение за либерализирането на визовия режим с Канада

"За нас е важно, че гледната точка на България беше чута в сърцето на Европа – Европейския парламент. Ние представихме начина, по който виждаме демократичното развитие на страната, на нашия регион и целия Европейски съюз". Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, след като направи изказване пред Европейския парламент (ЕП) в Страсбург и разговаря с неговия председател Мартин Шулц, съобщава пресцентърът на Президента.

Държавният глава обсъди с председателя на ЕП преговорите между ЕС и Канада за подписване на Всеобхватно икономическо и търговско споразумение и благодари на Мартин Шулц за последователната подкрепата за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Постигнахме важна стъпка напред по въпроса за визовата либерализация между Канада и България с помощта на Европейския съюз. Сигурен съм, че през следващите дни можем да постигнем споразумение по този важен въпрос. Това е начинът, по който работи Европа – солидарост в подкрепа на каузата на България“, заяви президентът.

Държавният глава коментира и предстоящия референдум в Обединеното кралство за оставането на страната в ЕС. „Великобритания ще бъде по-силна в рамките на Европейския съюз. Уверен съм, че тя ще избере пътя на европейската интеграция и че потенциалната опасност тя да излезе от Европейския съюз няма да се реализира“, заяви още президентът. Росен Плевнелиев добави, че ЕС е „правилната платформа, която дава възможност на държавите да се развиват и постигат целите си и припомни, че опасенията на Лондон, че имиграцията от Румъния и България ще достигне високи нива не са се оправдали.

„България е по-свободна от всякога, българите могат да пътуват навсякъде по света. Където и да се намират, те дават своя принос за икономиката на страните, в които живеят“, заяви президентът и напомни, че сънародниците ни успешно се интегрират на трудовите пазари на държавите от Европейския съюз. „България се подобрява и модернизира, нейната икономика расте. В момента сме най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа. Виждаме вълна от българи, които се връщат обратно в страната си, защото тя отваря пред тях нови хоризонти за професионална реализация и образование“, каза още държавният глава.

Президентът Росен Плевнелиев потвърди убеждението си, че непрекъснатият интензивен диалог с Европейския съюз е път към преодоляването на предизвикателствата на Балканите. В сложната ситуация, в която се намира

Република Македония, е важно вътрешните проблеми да се решават с водещото участие на местните политици. „Помощта на Европейския парламент и на съседните държави за Република Македония е налице, но страната трябва да създаде сама устойчиво решение за излизане от кризата“, добави още държавният глава.

Росен Плевнелиев благодари на българските депутати в Европейския парламент за достойния и професионален начин, по който представляват страната ни и подчерта, че България ще продължи да бъде част от формулирането на европейските политики и намирането на общи решения на предизвикателствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят