В Пловдив обучават студенти за здравословно и диетично хранене

"Студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ) вече разработват диетични рецептури, приготвени в нови кухненски съдове от алуминий, покрити с вулканична лава", съобщи зам.-ректорът на УХТ проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

В тези съдове може да се готви, без да се използва мазнина. В съдовете с естествено антибактериално покритие може да се приготвя месо, зеленчуци, а при поставяне на капак - цяло пиле и риба, без отделяне на дим и неприятни миризми. Студентите се обучават на принципите за здравословно и диетично хранене и да предлагат менюта, съобразени с изискванията на различни възрастови и професионални групи.

Иновативните съдове са на италианската фирма "Сирио Бул" и са предоставени от нейните собственици Маурицио и Ана Аугостини. "Студентите ни ще имат възможност да се запознаят с новостите в ресторантьорството, тъй като тези съдове съчетават топлопроводимите свойства на алуминия и топлозадържащите на вулканична лава. Освен това Ана и Маурицио Аугостини ще спонсорират и научно-приложно изследване, целящо разнообразяване на ястията, допринасящи за здравословен модел на хранене, за ограничаване употребата на мазнини", допълни зам.-ректорът на УХТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони