Ердоган: Германските депутати с турски корени не са с чиста кръв

Според турския президент Реджеп Ердоган германските парламентаристи с турски произход не са никакви турци и "тяхната кръв не е чиста", съобщава "Дойче веле".

Турският президент обяви, че депутати като Йозан Мутлу (Зелените), Махмут Йоздемир (ГСДП), Джемиле Юсуф (ХДС) и някои други нямат право да се наричат турци, тъй като въпросните парламентаристи гласуваха заедно с мнозинството в Бундестага резолюцията, с която Берлин призна престъпленията над арменците по времето на Османската империя преди повече от 100 години за геноцид.

Тъй като Ердоган категорично отказва да приеме понятието "геноцид", германските депутати с турски произход се превърнаха в мишена на неговия гняв. Той дори ги призова "да си направят кръвен тест" и да проверят дали наистина имат турска идентичност. "Тяхната кръв не е чиста", заявява той. Преди това много от въпросните депутати са получили заплахи за убийство.

"Заплахите за убийство и апелите за кръвен тест са просто отвратителни", заяви председателят на турската общност в Германия Гьокай Софуоглу пред агенция ДПА. "За щастие, от 1945 година насам никой вече не се опитва да определя хората по кръвта им. Това е абсолютно неприемливо", каза още той. Преди това Ердоган оклевети германските депутати от турски произход, гласували за резолюцията, като "рупор на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК)". Те били "маша в ръцете на терористите на германска земя".

Правителственият говорител Щефен Зайберт коментира тези думи сдържано и хладно: "За нас е абсолютно непонятно, че се търси някаква близост между германските парламентаристи с турски корени и въпросната терористична организация."

Най-вече в интернет германските депутати от турски произход бяха засипани от омраза и клевети. Там лавинообразно се разпространяват техни снимки, над които пише "SIRTIMIZDAN VURDULAR" . В превод това означава следното: "Тези (депутати) ни забиха нож в гърба". В социалните мрежи въпросната публикация е била споделена няколко хиляди пъти.

Под хаштаг "#ihanetcilervatandasliktanatilsin" в Туитър се разпространява "плакат с издирвани лица". Там се казва дословно: "На тези предатели трябва да им бъде отнето (турското) гражданство".

Това, което е казал Ердоган за германските депутати с турски корени, е възмутило Берлин и предизвиква широк обществен отзвук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят