"Орфеев венец" за поета Калин Донков от фестивала "Пловдив чете"

Сникмка: Николай Спасов

Калин Донков е тазгодишният носител на приза "Орфеев венец", връчван за високи постижения в съвременната поезия и придружен с парична нарада от 5000 лв. Есеистът, драматург, журналист и поет, по чиито стихове са създадени едни от най-хубавите песни в родната естрада, бе награден от кмета на Пловдив Иван Тотев при откриването на фестивала "Пловдив чете" в Концертна зала на площад "Централен".

Носител на наградата "Златна четка", която се присъжда за втора година за най-добро художествено оформление на книга, стана Яна Левиева, илюстрирала творби на Георги Господинов и редица детски издания. След официалната церемония и прожекцията на кратък филм за мястото на книгата в нашия живот, на сцената се качиха естрадните певци Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, които изпълниха песни по стихове на Калин Донков и емблематични за няколко поколения мелодии.

Тазгодишното 14-о издание на "Пловдив чете" включва над 50 събития - представяния на книги, литературни четения, дискусии и националната кампания за насърчаване на четенето "Чети с мен" под патронажа на президента Росен Плевнелиев. 37 родни издателства са подредили печатна литература в 14 шатри на площад "Централен" в Пловдив на Алеята на книгата, която ще е отворена всеки ден до 12 юни (неделя) от 10 до 20 часа. Всеки може да си закупи книги с големи отстъпки от 20 до 70 процента и на промоционални цени от 2 лв. нагоре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура