Ген. Атанасов: Има риск проруски кандидат да спечели президентския вот

"Има сериозен риск президентските избори да бъдат спечелени от ляв и проруски настроен президент." Това каза по БТВ депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов и допълни, че от ГЕРБ с високомерие подминават този риск. „Ако загубят изборите и за български президент бъде избран човек, ориентиран на североизток, отговорността ще е тяхна”, категоричен бе депутатът.

„РБ е добре да излезе с единна кандидатура, но задачата трябва да бъде да се бори за победа, а не да се калкулира някакъв резултат, който впоследствие да бъде търгуван за закрепване на позиции в изпълнителната власт”, подчерта той.

Ген. Атанасов поясни, че има сближаване на позициите за участие на РБ като политически субект на президентските избори, но има твърде много неща, които трябва да се изясняват.

"Радан Кънев има качествата да проведе солидна битка, въпросът е в това, че ние не трябва чрез такъв тип кандидатури да търсим нов сблъсък вътре в РБ, а да търсим обединение", каза още той.

„Когато от ДСБ излязохме с публична позиция да предложим да бъде издигнат общ кандидат на десницата, независим, равноотдалечен от всички политичеси сили, сме си направили своя анализ, това не беше провокация”, поясни още депутатът.

Атанасов вижда рискове за гражданските права на хората в България в проектозакона срещу тероризма, който квалифицира като подходящ за поговорката „Напънала се планината и родила мишка”. „Само че има опасност тази мишка да нагризе малкото сиренце на гражданските права в България”, подчерта Атанасов.

„Миналата година парламентът прие законови изменения и извадихме ГДБОП от ДАНС, върнахме го в МВР и отнехме полицейските правомощия на тази информационна служба. Сега защо се възстановяват, при условие че шеф на антитерористичния щаб е министърът на вътрешните работи”, попита депутатът от РБ. Той отбеляза, че в преходните и заключителните разпоредби се дават полицейски правомощия на ДАНС.

Той подчерта, че Кконтраразузнаването по западен модел не би трябвало да има полицейски правомощия.

Той отбеляза, че се въвежда и специален ред за искане и даване на разрешение за специални разузнавателни средства по отношение на дълъг списък от евентуално извършени престъпления по Наказателния кодекс. Главният прокурор е посочен, че има право да иска тези разрешения, а само специализираният наказателен съд ще ги дава. „Защо се определя толкова тесен път, нека да оставим общия ред, който съществува досега - всички служби, когато получат сигнал, да имат право да искат”, подчерта депутатът от РБ. Ген Атанасов обърна внимание, че има постоянна тенденция прокуратурата да се опитва да завзема територии на изпълнителната власт именно в областта на СРС-тата. Според него големият проблем е, че прокуратурата не подлежи на никакъв контрол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика