Ново мобилно приложение ще предупреждава за инциденти на "Евро 2016"

Ново мобилно приложение ще предупреждава жителите и гостите на Франция за извънредни събития в страната по време на "Евро 2016", пише в. „Монд”, цитиран от "Фокус".

Приложението се казва SAIP (абревиатура от френското – система за подаване на тревога и информиране на населението – бел. ред.) и се предлага във версии за Андроид и iOS. Разработката е на френското правителство и информацията, която ще се разпространява ще е напълно официална.

SAIP ще съобщава на потребителите за извънредни събития като терористично нападение, осуетен атентат, голям пожар или друго природно бедствие.

Всеки потребител ще може да въведе и своето местоположение или да приеме опцията за геолокализация. По този начин потребителят ще получава съвети за своята сигурност.

Приложението се пуска заради опасенията на местните служби за сигурност се опасяват от опити за провокации и атентати, особено в така наречените фен зони.

Междувременно, във вторник Великобритания предупреди гражданите си да внимават на подобни места, тъй като са потенциални цели за терористични нападения. Препоръки към пътуващите даде и българското външно министерство.

И макар че ще помага на хората SAIP има и обратната функция. Приложението ще даде достъп на властите до телефона на всеки, който си го инсталира. SAIP иска достъп до снимките, мултимедийните файлове, списъка с контакти и всякакви други подробности.

Потребителите не бива да забравят, че Франция е в ситуация на извънредно положение от парижките атентати през ноември насам. А това дава допълнителни правомощия на властите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят