Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Кметът на Ново село за „най-мажоритарния вот”

Кметът на Ново село Христо Христов.

Държавата продължава да вменява задължения и отговорности на селските кметове

Народните представители с приумиците и действията си посягат на най-мажоритарния вот, какъвто е изборът на кметове в малките населени места. Това казва възмутен първенецът на великотърновското Ново село Христо Христов.

Той управлява селището с 569 души вече четвърти мандат. Независимият кмет е печелил изборите винаги изключително убедително, като на последния вот е избран с 90 на сто от гласовете на жителите на Ново село.

“Преди дни съпругата ми сподели, че чула за новите предложения на народните представители. Веднага се зарових в интернет, а тя ме загуби за цяла нощ. Но пък се натъкнах на факти, от които останах шокиран”, казва Христо Христов.

Будният кмет не е голословен, а старателно се е подготвил с фактология. Изважда разпечатани конкретните предложения на парламентарно представените политически сили по законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

“Прегледах цялата хронология на предложенията при изработването на Закона за административно-териториалното устройство на Република България и в нито едно не открих цифрата 400, която е вписана в него като изискуема граница на брой избиратели за образуване на кметство. За мен е изключително странно как това число се е промъкнало в закона. Така започва голямата игра с тази цифра. Първо е била обнародвана на 26 май, а от 27 май започват да валят предложения за намаляването й”, изтъква Христов.

Като доказателство той цитира депутатските предложения. Първото е на ДПС от 22 юли 2015 г. за установяване на долен праг от 350 души избиратели и съдържа обширни мотиви. “Действителната демографска картина в редица населени места в страната често пъти се разминава драстично с броя на жителите им по постоянна адресна регистрация. Ако не се коригира сегашният нисък праг от 100 души, в много населени места ще трябва да се насрочат избори за кмет на кметство, без там да живеят и половината от този брой избиратели. С оглед постигането на икономии от организационен и финансов характер да се върне предишната позиция от 350 души”, пише в становището на ДПС.

Христов тълкува предложението, като смята, че една от заложените в него цели е да се отвори възможност за назначаване на “наши хора”. “А финансовите икономии, за които се споменава, са от порядъка на 50 лв. на населено място, които са нужни за производството на една бюлетина”, смята Христо Христов.

Напористият кмет не крие, че най-неприятно е изненадан от предложението на Мартин Димитров. То е за долен праг от 300 души, като намесва понятията настоящ и постоянен адрес, а мотивът е да не се стига до абсурди едва няколко души да гласуват за кмет.

“В Ново село 319 жители са с постоянен адрес, а 250 са с настоящ. Има села със 120 жители по списък, а реално само 20 избират. Но знае ли някой в колко села в страната го има този абсурд. Правени ли са анализи, на чиято основа се дават тези предложения?”, пита дръзкият управник.

Христов мигом прави изчисление, според което с този закон над 1 милион българи ще останат без право да си избират кмет. Той изтъква и други предложения за намаляване на мистичната цифра 400.

“Комплект народни избраници от ГЕРБ, реформатори и патриоти са поискали минимумът да е от 350 души, а АБВ и БДЦ настояват за 250 избиратели. Най-демократично е становището на БСП за праг от 100 души”, убеден е Христо Христов.

Кметът на Ново село тълкува тези факти като намерение за закриване на села чрез окрупняване на няколко селища в едно кметство.

“Освен това излиза, че там, където има най-голям брой ромско население, има най-голям брой жители по постоянен адрес. Това означава множество кметства по места с компактно ромско население и множество кметски наместничества с преобладаващо българско население”, разсъждава още Христов.

Управникът посочва, че се засилва тенденцията млади хора да купуват имоти в селищата извън градовете и да се заселват в спокойна и екологично чиста среда. Само в Ново село през последната година са купени 15 къщи от млади фамилии.

“Но по селата няма детски градини, училища, работа и колкото и хора да дойдат да живеят на село, няма да си сменят постоянния адрес, защото така става записването в забавачките и в учебните заведения”, напомня Христов.

Кметът на Ново село се пали и от факта, че всички тези промени стават в момент, в който се въвежда задължителното гласуване.

“На практика излиза, че депутатите задължават избирателите да гласуват за тях и им забраняват да гласуват за себе си”, категоричен е Христов.

Кметът на китното великотърновско село твърди, че казва всичко това публично, защото иска хората да чуят и друга позиция, която според него е достоверната.

“Човек, като чете предложенията на настоящите депутати, остава с впечатлението, че като че ли слагат цена на крушите на тезгяха. Така се чувствам и аз… като стока на кооперативния пазар. Абсурдите не свършват обаче дотук. Държавата продължава да вменява все повече задължения и отговорности на кметовете на селата. При нас скоро предстоят избори за уредник на селския пенсионерски клуб, но за кмет местните жители няма да гласуват”, споделя Христо Христов.

Първенецът на Ново село заявява, че е готов да се изправи на публични дебати със законотворците в Народно събрание, за да защити възгледите си.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете