4000 спасители пазят летовниците

Близо 4000 спасители са готови да пазят плажовете и басейните. Броят им е достатъчен да покрие нуждата от такива специалисти у нас, заяви доц. Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК.

По думите му хората, които са изявили желание и са били годни да работят като спасители на морето през изминалата година, са били 1639, а за басейни - 2036.

През последните години средно у нас се стопанисват от концесионери или наематели около 50% от плажовете, или 100-110 от общо 209 ивици. По този показател можем да се сравним и дори да надминем Южна Франция. „Надали там имат толкова проценти от тяхната ивица да бъде охранявана, и то на всеки 100 метра с по двама души", обясни Андонов.

По данни на Световната здравна организация страната ни се нарежда в топ 16 на света по най-малък брой удавени на глава от населението. Съотношението на удавени спряно броя на населението на страната е 1,7 промила, което показва броя удавяния на 100 000 души.

От БЧК са категорични, че основните причини за инциденти във водата са три. Те включват подценяване или непознаване на опасността, която крие водата, както и неспособността да помагаме и да оказваме долекарска помощ.

"Оттам нататък самите опасности, които най-често се пренебрегват, са влизане във водата извън охраняеми плажове, при червен флаг и в извън работното време", посочи още Андонов.

Алкохолът също е причина за инцидентите във водата. "Повечето става с хора, които са под въздействието на алкохол и все по-често под наркотични вещества", каза специалистът и допълни, че до инциденти води и плуването след обилно хранене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини