Бойко Борисов: Лекарствата поевтиняват (обзор)

Цената на лекарствата ще падне. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет в сряда. Понижението в цените на медикаментите става възможно благодарение на общо споразумение, договорено на среща между 11 здравни министри от региона на Централна и Източна Европа, обясни ресорният министър Петър Москов. Инициативата е била на неговото ведомство.

Подписана е декларация за изработване на споразумение, по силата на което въпросните държави, сред тях България и Румъния, да имат обща стратегия и общи процедури за търгове на лекарства.

Това реално ще доведе до възможността нашите граждани, гражданите на Балтийските държави, гражданите на съседните държави от Централна и Източна Европа да могат през техните администрации, през техните правителства, през техните фондове да получат по-справедливо модерен и ефективен достъп до лекарствата, посочи Москов.

По думите му има несправедливост в начина на договаряне на медикаменти на територията на целия ЕС и причината е несравнимото икономическо ниво на едни или други държави. При едни и същи условия едно е 100 евро за германския фонд, друго е 100 евро за българския, допълни здравният министър. В рамките на плана, който сме начертали, следващата година ще имаме изработени правила за регулиране на това, допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини