В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Стотици първокласници в София не влизат в кварталните училища

Стотици първокласници в София остават извън кварталните училища след обявяването на първото класиране, съобщи БТВ. Така децата ще трябва да учат в по-далечни от дома им квартали и биха били под риск заради дългото пътуване до учебните заведения.

Към момента е неизвестна съдбата на поне 1000 първокласници, които не са приети в едни от най-предпочитаните училища в столицата. Реалният им брой ще се разбере след записването, защото някои са кандидатствали на повече от едно място.

Едно от училищата, където не могат да бъдат записани много от живущите в района деца, е столичното 19-о средно общообразователно училище. Пред прага му се събрха недоволни от положението родители. Всички те настояват да бъдат оповестени точките по критерии на приетите деца. „Ние трети ден не ходим на работа, трети ден се опитваме да докажем правата на децата си”, коментира Росина Станиславова, майка на първокласник.

Заради жалбите на родителите в училището присгигнаха на проверка от инспектората.
„Констатирахме липса на прозрачност и ще препоръчаме на директора да бъдат изнесени тези точки”, коментира Виолета Дърмонева от Регионалния инспекторат по образование в София-град. Впоследствие от училището изпълниха препоръката и директорката му Детелина Арнаудова обяви, че ще се открият още две паралелки за да отговорят на нуждата на деца, които живеят в непосредствена близост.

„Това е голяма победа за нас, защото сега ни дават възможност евентуално да оспорваме за подадени документи с невярно съдържание”, заяви Стела Йосифова, която също е майка на първокласник.

Към момента е неизвестна съдбата на поне 1000 първокласници, които не са приети в едни от най-предпочитаните училища в столицата. Реалният им брой ще се разбере след записването, защото някои са кандидатствали на повече от едно място.

До края на седмицата училищата ще попълват свободните места от списъка с резервите, а от следващата ще публикуват на интернет страниците си дали могат да приемат още първокласници.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.