Френско вино от XIX в. откриха в чешки замък

Все още не е ясно дали виното ще бъде продадено на търг. Съдбата на колекцията е в ръцете на чешката държава.

Експерти оценяват находката на поне 740 000 евро

Комунистическата ДС “проспала” колекцията от 133 бутилки

История, достойна да се превърне в шпионски роман, дойде от старинния замък Бечов в Западна Чехия, където бе открита уникална колекция вина на над 100 години, предаде АФП.

Чешки аристократи с връзки с нацистите избягали от Бечов над Теплоу в последните дни от Втората световна война, изоставяйки ценните бутилки, датиращи от XIX в. Четири десетилетия по-късно тайната полиция в комунистическа Чехословакия претърсила параклиса на замъка. Службите действали, след като US бизнесмен, нает от семейството бегълци, предложил $250 хил., за да му позволят да потърси “скрит предмет някъде в страната”. Две седмици преди плащането на сумата полицията решила да действа сама и се появила в Бечов с металотърсачи. След претърсване на района удивените служители на органите на реда се натъкнали на уникална моще­хранителница, за която се смята, че съдържа част от пръст на Йоан Кръстител. И никой не обърнал внимание на прашните бутилки.

Едва сега, след инвентаризация на имуществото в замъка, на бял свят от параклиса излезли 133 бутилки “Шато д'Икем” от 1896 г., “Педро Хименес” от 1899 г. и “Порто” от 1892 г. Находката изуми сомелиери и познавачи в целия свят, като експертите оценяват стойността й на поне 740 000 евро. При търг сумата се очаквало да набъбне, но още не е ясно дали ще продават бутилките.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл