Самюъл Джаксън - Господин Готин

Преди дни близо четири милиона последователи на големия холивудски актьор Самюъл Джаксън във Facebook и още много други из социалните мрежи и медии видяха как тоя споделя селфита и своя кулинарен шок по време на работното си гостуване в София. Звездата от “Криминале” пусна снимка на меню от кръчма в София и коментира, че никога през живота си не е виждал да се предлагат агнешки главички и агнешки дреболии в масло. Той документира своето пребиваване и с авторски фотографии на сградата на президентството и храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Джаксън снима у нас екшън филма Hitman's Bodyguard и спази традицията да създава импровизирани и илюстровани пътеписи за местата, на които е. Миналото лято милионите му фенове почти благородно споделяха завистта си от яхтената му ваканция на Средиземноморието. Но ако има човек в развлекателния бизнес, който заслужава качествена почивка, то това е именно Самюъл Лирой Джаксън. На 67 години той е по-продуктивен от всякога и постоянно е по снимачните площадки на високопрофилни продукции. За 40 години в играта той има 165 роли и не показва признаци на забавяне.

Джаксън е световно разпознаваем изпълнител и има репутацията на един от най-готините представители на елитната холивудска фауна. Наричат го Мистър Печен и “най-интересния кучи син под слънцето”. Той се превърна в попкултурна икона с ролите си в постмодерните шедьоври на Куентин Тарантино и с изключително пленителния начин, по който произнася наситения с нецензурни думи диалог. С Тарантино той записа името си в голямата книга на американското кино със златни букви. Двамата направиха заедно “Криминале”, “Джаки Браун”, “Джанго без окови” и “Омразната осморка”. Куентин толкова обича да работи с Джаксън, че му даде малки роли в “Убий Бил” и “Гадни копелета”.

Извън работата си с лошото момче на Холивуд Джаксън разгръща солидна професионална визитка. Той фокусира погледите на публиката и критиците върху себе си с брилянтното си превъплъщение в образа на окаян крек наркоман на име Гейтър в урбанистичната драма на Спайк Лий Jungle Fever. Преди това е имал малка роля в грандиозния гангстерски opus magnum на Скорсезе “Добри момчета”, а после се врязва в съзнанията на масовата публика като вечно пушещия д-р Арнолд от мегахита на Стивън Спилбърг “Джурасик Парк”.

Джаксън се заявява като могъщ изпълнител с огромен диапазон още с “Шафт”, “Неуязвимият”, “Време да убиваш”, “Сънсет Лимитед” и много други. В комерсиално отношение той се валидира като звездата, участвала в най-много касови филми с джедайското си изпълнение като Мейс Уинду в “Междузвездни войни” от епизод I до епизод III и като Ник Фюри в комиксовата поредица “Отмъстителите” и свързани заглавия като “Железният човек” и “Капитан Америка”.

В лично отношение Джаксън е отличен пример за адамантиев характер. В своята младост той е пристрастен към алкохола и колекция от разнообразни субстанции и е на брутален режим от пиене и друсане. Но успява да се вземе в ръце, да се пребори с порока и да се превърне в един от най-успешните актьори на нашето време.

Завърши снимките на Kong: Skull Island

Самюъл Джаксън винаги участва в няколко проекта паралелно и постоянно има интересни филмови новини около него, но несъмнено най-атрактивната продукция, в която присъства името му, е чудовищният епос Kong: Skull Island, който трябва да излезе догодина. Филмът е екшън приключение, което проследява произхода на легендарната гигантска горила Кинг Конг - едно от най-импозантните творения на фантастиката.

За него

Единственият актьор, за когото специално пиша роли

Със Сам Джаксън имаме специални отношения още от времената на “Криминале”. Там той изигра съвършено образа на Джулс. Точно както съм си го представял. Оттогава почти за всеки свой филм пиша роля специално за него. Той е единственият актьор, който произнася диалога ми по начина, по който си го представям, докато го създавам. Вече гласът на Сам звучи в главата ми, като пиша персонаж специално за него. И в “Джаки Браун”, “Джанго без окови”, “Омразната осморка”... Сам е велик.

Куентин Тарантино, режисьор

Сам е съкровище

Обичам Сам, той е богатство за афроамериканското общество и един от актьорите, които доказаха със своя талант и характер, че Холивуд може да разчита на цветнокожи звезди. Когато играх редом до него във филма на Спайк Лий Jungle Fever, аз бях изумена от лежерния начин, по който той тотално се трансформираше в своя персонаж - наркомана Гейтър. Още тогава знаех, че му предстои славна кариера.

Хали Бери, актриса

Един от най-големите тарикати в Холивуд

Сам е страхотен пич, изключителен приятел, ужасно забавен екземпляр и един от най-големите тарикати в Холивуд. Малцина притежават неговата харизма и естествено състояние на готиност, ако мога така да се изразя. Той просто е роден да бъде готин и да бъде на екран. Работата ми с него беше чисто удоволствие и в “Умирай трудно 3”, и в “Неуязвимият”. Винаги бих снимал филм със Сам. Или каквото и да е.

Брус Уилис, актьор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица