"Подкрепа": Хората, които няма да могат да плащат сметките си за ток след либерализиране на енергийния пазар, са двойно повече от изчисленията на енергийното министерство

"34.2% от българското население живее в риск от бедност, което означава, че тези хора, не могат да си плащат комуналните сметки, не могат да поддържат дома си топъл и не могат да покриват жизнените си нужди. Според министъра на енергетиката, енергийно бедните в България в началото на годината са 30% ,в края на май вече са 14% или 1,1 млн. души." Това заяви Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Хората, които няма да могат да плащат сметките си за ток след либерализиране на енергийния пазар, са двойно повече от изчисленията на енергийното министерство, твърдят от синдиката.

Почти 1,5 млн. души остават извън полезрението на правителствените мерки за защита на енергийно бедните.

Изчисленията на "Подкрепа" показват, че много бедните хора всъщност са 2,6 милиона. Най-голяма е групата на пенсионерите с пенсии под 300 лева, на работещите с ниски заплати и на хората, които нямат никакъв доход.

От "Подкрепа" признават, че все пак сметките им може да са с отклонения, защото доставчиците на ток отказали да им дадат данни. От енергото отрекоха. От министерството на енергетиката обясниха, че очевидно ситуацията се нуждае от допълнителни разяснения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини