Турция готви действия спрямо Германия заради признаването на арменския геноцид

Турция готви решителни мерки по отношение на Федералната република в отговор на приетата от германския Бундестаг резолюция за геноцида над арменците в Османската империя, пише многотиражният в. „Билд”, цитиран от БГНЕС.

Изданието цитира прес секретаря на турския президент, че „компетентните органи, на първо място министерството на външните работи, работят върху план за действие”. Подробности от него ще бъдат огласени, едва след като с документа се запознаят държавният глава и министър-председателят на Турция.

Турция подготвя поне 3 съдебни иска срещу 11 депутати с турски корени в Бундестага, посочва „Билд”. Два иска ще бъдат внесени от профсъюзите на турската полиция, а третият – от дружество на турски юристи. Депутатите с турско потекло ще бъдат обвинени в публична дискредитация на турската нация, турската република, Великото национално събрание на Турция, турското правителство и държавни правораздавателни органи.

На 2 юни германският парламент прие резолюция, с която масовото избиване на арменци през 1915 година от османските сили е признато за геноцид. Резолюцията беше одобрена само с един глас против и един въздържал се. В нейна подкрепа гласуваха всички депутати от турски произход. Инициатор на дебатите по темата, заедно с управляващото мнозинство, беше лидерът на Партията на зелените Джем Оздемир.

Масовите кланета на арменците са извършени в разгара на Първата световна война /1914-1918 г./, когато Османската империя е съюзник на милитаристка Германия. Османската армия е въоръжена с оръжията на концерна Круп, германските офицери подготвят османските, а на територията на самата империя се осъществява крупния инфраструктурен проект Багдадската железница, който трябва да осигури достъп на германския империализъм към Персийския залив и богатите на петрол райони в Близкия изток. Осъществяването на този проект цели превръщането на Османската империя в полуколония на Германския райх.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят