Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Теглим заем от 300 млн. евро за обезпечаване на Фонда на гарантиране на влоговете

Парламентът прие Гаранционно споразумение за отпускане на заем в размер на 300 млн. евро от Международната банка за развитие на Фонда на гарантиране на влоговете, предаде „Фокус“.

Това се случи след като Народното събрание ратифицира Гаранционното споразумение между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие. „За“ ратифицирането на споразумението гласуваха 100 народни представители, „против“ – 38, „въздържали се“ – 13 , с което то бе прието. Според вносителите целта на заема е попълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

В рамките на дебата народният представител от ПГ на „БСП лява България“ проф. Румен Гечев посочи, че с този заем българското правителство и данъкоплатците стават длъжници. Той отбеляза и липсата на разчет в мотивите на законопроекта. Проф. Гечев определи това действие като скрит заем на правителството и обяви, че ПГ на „БСП лява България“ няма да го подкрепи.

Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов попита проф. Гечев с каква сила се изправя да говори от трибуната на Народното събрание за икономика и за банки и го призова да бъде малко по-умерен. По думите му, „кухите фрази“ за „дупка в бюджета“ всички ги знаят и няма нужда да се използват.

Светослав Белемезов от АБВ обяви, че групата му няма да подкрепи сключването на споразумение за нов заем от 300 млн. евро, тъй като са на мнение, че цялата процедура по фалита на КТБ е пример за това какво не трябва да се случва в българската банкова система.

Според министъра на финансите Владислав Горанов е добро решение с минимален риск за държавата да се укрепи възможността на Фонда за гарантиране на влоговете да работи.

„Идеята на подобно гаранционно споразумение, а не поемането на дълг е да даде възможност Фондът на доста ниски ценови равнища да се финансира като по този начин се намали косвения натиск върху банковата система, която ще обслужва този дълг“, каза министърът на финансите.

След ратифицирането на споразумението на първо четене Диана Йорданова от ГЕРБ предложи то да бъде гласувано и на второ.

„За“ ратифицирането му на второ четене гласуваха 99 народни представители, „против“ – 31, „въздържали се“ – 10, с което то бе прието и на второ гласуване.

По време на дебатите на второ гласуване депутатът от БСП проф. Румен Гечев заяви, че се иска от парламента да подпише празен чек. От своя страна Данаил Кирилов апелира да не бъде профанизиран този дебат.

„Няма смисъл да повтаряме стократно дебати, които проведохме в комисията. Ясно е,че този заем е обоснован“, посочи Данаил Кирилов и посочи, че е необходимо обезпечаване на фонда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.