Борисов: Десетилетия наред в България се говореше за диверсификация на думи, сега трябва да действаме

Десетилетия наред в България се говореше за диверсификация на думи, сега трябва да действаме, заяви премиерът Бойко Борисов по време на 14-та годишна конференция на газовата инфраструктура в Европа, предаде „Фокус“.

Премиерът посочи, че това е първата среща на такова ниво, която се провежда в София от 40 години.

„Безспорно е, че климатичните промени са факт и то в посока, която хич не ни харесва. Много години се говори за глобалното затопляне, но както и комисарят Шевчович каза, крайно време е да започваме да правим нещо, защото като гледате новините – Франция под вода, Германия под вода, САЩ под вода, България, Сърбия, Унгария. Незапомнени наводнения, незапомнени горещини. Колкото и да не ни се иска да си го признаем, всичко това се дължи на хората, на политиката, безумна и нещадяща по никакъв начин природата“, коментира българският премиер.

По думите му, заради това газът, биогазът и възобновяемите източници, колкото и да са скъпи, са една голяма крачка напред.

„България в това отношение е един от примерите. Решихме с „Булгартрансгаз“ първо да си свършим домашната работа и затова започнахме усилено подменяне на компресорните станции и на инфраструктурата“, отбеляза Борисов и допълни, че с новите компресорни станции, които са реверсивни, потокът на газ може да върви в две посоки.

„Десетилетия наред в България се говореше за диверсификация на думи, в същото време компресорите можеха технологично да прекарват газ само в една посока. Затова усилено строим връзката с Румъния, надявам се и с гърците тази година да започнем строителството на интерконектора, с Турция може би до седмица-две трябва да започне строежът на интерконектора, а понеделник откриваме новата компресорна станция в Петрич на българо-гръцката граница“, посочи премиерът.

„Изключително съм благодарен на Европейската комисия. В този свят се оказа, че за да бъдеш силен, за да бъдеш успешен, трябва да имаш отговорни и силни партньори, а ЕК и ЕС в това отношение са най-подходящи“, каза още той.

Газът се оказа определящ и за политиката на много държави, и за конфликтите между много държави, смята Борисов.

"Когато дойдохме предишния мандат на управление, България получаваше най-скъпия газ в Европа, в момента газът ни е най-евтин в Европа. Това ни костваше обаче да махнем три посредника между нас и руския доставчик. По каква работа три посредника е имало за газ, вие може да се сетите. Много често пък говорим и за корупция и за политика, ако щете", посочи премиерът.

"Газът се оказа определящ и за политиката на много държави, и за конфликтите между много държави. Не го казвам, за да не ме обвинят посланиците в недипломатичност. Не казвам, че е така, но ми направи впечатление. Може би съм мнителен човек. В момента, в който се заговори за Южния газов коридор, веднага в Нагорни Карабах започнаха пак проблеми. Съвпадение ще кажете, но аз съм мнителен и мисля, че конфликтите в много места по света са именно за този оказал се изключително важен за икономиката продукт, който хем щади екологично природата, хем е значително по-евтин от другите горива и дава огромен тласък на икономиката", заяви българският премиер, "Затова съм убеден, че рано или късно, когато сме обединени и заедно, ще се намери възможност да се ползва и руския газ и да имаме необходимата диверсификация, за да не се остане в един момент, както на България ѝ се е случвало на студено в някоя зима".

"Ни най-малко не искам да ме разбирате обратно – считам, че руският газ трябва да се привлича и ползва по правилата, които ЕС е решил и същевременно да си подготвим диверсификация през LNG терминалите, през свързаността, която различните потоци ще държат, да се гарантирани, че никога няма да останем на студено и да ни се блокира икономиката в един момент", каза още премиерът.

"Надяваме се във всички посоки дипломатично да постигaме успех", допълни Борисов, "Заварихме най-скъпата цена в България, сега имаме най-евтината, с преговори, с усилия, с дипломатично, за което разбира се съм благодарен".

Ние не сме против никой енергиен проект, стига да се изпълняват условията и да не се застрашават и други страни, обясни министър-председателят.

„Аз съм благодарен на еврокомисаря, че преди десетина дни в София той обяви Европейският газов хъб „Балкан“. Защото, когато нещо е в приоритета на ЕК, е много по-лесно да се преговаря и много по-лесно се работи. Фондовете още повече дават голяма възможност и ние в момента всички интерконекторни връзки ги работим и с европейски пари“, коментира той.

„Когато обаче си в един подобен могъщ съюз, защото Европа безспорно е най-доброто място за живеене в света и всички искат да живеят в Европа, трябва да се спазват правилата“, допълни премиерът.

„Имаме много ясни правила за трети либерализационен пакет, който трябва да важи за всички и да се изпълнява от всички. Ние не сме против никой проект, стига да се изпълняват тези условия и стига да не застрашават и други страни“, подчерта той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес