Удивление във Варна: Млада дама командва американския разрушител "Портър"

Командир на американския разрушител "Портър", който провежда рутинна операция в Черно море, е капитан II ранг Андриа Слау. На младата дама козируват 300 души екипаж на борда на бойния кораб, от които 1/3 са жени.

"В предизвикателни времена ескадреният миноносец "Портър" има общи цели, фокусирани върху отбраната на САЩ и техните съюзници ", каза във Варна капитан II ранг Слау. Според нея екипажът олицетворява мотото на кораба, което е : "Защитник на свободата".

Командирът на "Портър" подчерта, че да се работи с ВМС на България е удоволствие, а възможностите за съвместни учения насърчават диалога както на море, така и на суша. "Имаме изключително професионални взаимоотношения с руските си колеги и се надявам, че те ще бъдат запазени и в бъдеще" , допълни щатският морски офицер.

Американският разрушител е на неофициално посещение във Варна, където ще остане до петък. "Портър" влезе в Черно море в подкрепа на операция "Атлантическа решимост"Той е оборудван със система за проторакетна отбрана "Инджис" и крилати ракети "Томахоук". Разполага с оръжия, които могат да прихващ и обстрелват и малки лодки и да отблъскват атаки на терористи и пирати. Интересното във военната техника на разрушителя е малко роботче като това от "Междузвездни войни"- R2-T2, което служи за обстрел на летателни апарати-само засича обекта и го обстрелва буквално с канонада от куршуми.На една от корабните палуби е площадката за кацане на хеликоптер. "Портър" има и специална подемна система, която позволява зареждане с храна и вода, но не задължително на пристанище, а в открито море от друг плавателен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини