Министър Теменужка Петкова: Очакваме становището от турска страна за изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция

"Очакваме становището от турска страна за изграждането на интерконекторна връзка между България и Турция." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде „Фокус“. Относно изграждането на газовата връзка с Турция, тя припомни, че „Булгартрансгаз“ кандидатства и получи миналата година средства от ЕС за изготвяне на предпроектното проучване, което към момента е факт.

„То вече е факт, готово е и е изпратено на колегите от турска страна. Очакваме тяхното становище и ще влезем в режим на уточняване по отношение на техническия проект“, уточни министър Петкова.

„Този проект трябва да води след себе си диверсификация на източника, на маршрута и да бъде съобразен изцяло с изискванията на ЕС, т. е. с изискванията на Третия либерализационен пакет“, коментира тя.

„България следва своята политика в тази област. За нас приоритет е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Както и премиерът спомена, ние сме склонни и разглеждаме всеки проект, който е важен за България и за целия регион на Югоизточна Европа“, обясни министър Петкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини