Съдът пусна двама охранители, заподозрени за грабеж и отвличане на сириец

Мястото край езерото в Панчарево, където е бил извършен грабежа.

Софийският градски съд пусна от ареста без никаква мярка двама охранители от фирма „СОТ 161”, задържани за грабеж на автомобил и отвличане на сириец.

Случаят е от 6 април т.г., когато живеещият от години у нас чужденец Махмуд Мизияд си купил „Фолксваген Голф4” и поканил на разходка приятели край езерото в Панчарево. При тях дошли двама униформени полицаи, които им поискали документите за проверка, взели им парите – около 400 лв., вързали сириеца със „свински опашки” и го качили в голфа, за да го карат към дома за чужденци в Бусманци. По пътя изхвърлили Махмуд и отпрашили с автомобила му.

Няколко дни след престъплението са задържани Георги Георгиев и Станимир Етов от фирма „СОТ 161”. Двамата патрулирали и били в района по сигнал от обект в Панчарево. Разследващите от Осмо РПУ и Софийска районна прокуратура не желаят да чуят алибито им, че по време на грабежа патрулът е заминал по друг сигнал за село Казичане. Не били приети като безспорни компютърните данни от три системи за проверка, използвани от фирмата, включваща и GPS-а на патрулния автомобил.

В средата на май полицаи от Пето РПУ задържат жандармериста Явор Л., разследван за друго нападение над мигранти по дело на Софийска градска прокуратура. В гаража на ченгето и открит същия „Фолксваген Голф”, задигнат от Махмуд. По ирония на съдбата Явор Л. бил пуснат почти веднага срещу парична гаранция, докато двамата охранители с безспорното алиби продължавали да стоят в ареста. А разследващите от Пето и Осмо РПУ, както и прокурорите от Софийска градска и Софийска районна прокуратура не успяха да намерят общ език, за да обедянат двете разследвания.

Единствените улики срещу Георгиев и Етов бяха свидетелските показанията на Махмуд и неговите приятели, за които не е ясно дали знаят добре български. Но въпреки това, сирийците казват ясно, че бандитите са били с униформи с надпис „POLICE”, с ресни на раменете и гербове на ръкавите. А гардовете са само с черни якета, на които има един единствен надпис „СОТ” и арабските цифри 161.

Всички тези аргументи на защитата бяха приети вчера от състава на СГС с председател Ани Захариева. Магистратите определиха, че е напълно разколебано обоснованото предположение, че Георгиев и Етов са извършители на престъплението. Затова съдът разпореди двамата незабавно да бъдат освободени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право