Мароко забранява безплатното четене от чужд вестник

В Мароко беше приет закон, с който се забранява на гражданите да предоставят своите вестници на трети лица, съобщава БТВ.

Мерките са предприети, след като собственици на печатни издания, които се оплакват от намаляване на продажбите и приходите, са подали жалби.

Дейли Телеграф” съобщава, че федерацията на редакторите на вестници е изчислила годишните си загуби от свободния достъп до информация на 150 милиона долара.

Медийните босове изтъкват, че докато човек чете вестник на публично място към него се присламчват и други и четат безплатно. Подобна е ситуацията, когато вестник бъде оставен на свободен достъп в кафене.

Министърът на печата и съобщенията Мустафа Халфи изтъква, че правителството е било принудено да предприеме тези мерки, за да помогне за ограничаване на загубите на издателите. По думите му мерките имат за цел да защитят авторските права на медиите.

Предвиждат се и субсидии за вестникарите и създаване на комитет, който ще рекламира купуването на печатни издания.

Същевременно се обмислят и мерки спрямо „Фейсбук” и „Гугъл” заради „нечестната” позиция, в която са поставени местните интернет сайтове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят