Общини от Великотърновска област искат от държавата 2,2 млн.лв за аварийно-възстановителни дейности

Седем искания от общини от Великотърновска област за общо 2 262 647 лв от държавата ще бъдат изпратени изпратени от областната управа в старата столица за разглеждане от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Областната комисия във Велико Търново е дала положително становище на искането на Община Лясковец за извършване на аварийно-възстановителни работи на оградни зидове, подпорни стени и ритуална къща към църква "Св. Атанасий" на стойност 333 314 лв. Управата на Сухиндол настоява за 335 020 лв за ремонт на читалище "Самосъзнание-1907" в село Бяла река. От спешен ремонт се нуждае покривната конструкция и стените, които са повредени от дъждовете и влагата. От същата община бе постъпило още едно искане за финансиране на реконструкция на читалище "Пробуда-1932" село Красно градище на стойност 296 274 лв.

Община Горна Оряховица пък чака 143 253 лв от държавата за почистване на наноси под моста на река Янтра до село Първомайци, възстановяване на пътна настилка по няколко улици и почистване на отводнителни канали в няколко села. Това се е наложило, след като на 25 май тази година, при падането на обилни валежи река Янтра повишава нивото си.

Общинското ръководство на Стражица апелират за отпускане на общо 1 154 786 лв за ремонт на три язовира.

По време на заседанието беше представен и доклад относно извършени проверки по установяване изразходването по предназначение на финансови средства, предоставени от Междуведомствената комисия към Министерски съвет за обекти в общините в региона. Проверката, която е по заповед на областния управител се отнася за обекти финансирани през 2015 година и за такива, чието възстановяване е приключило през миналата година, независимо от периода на отпускане на средствата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони