"Галъп интернешънъл": Бойко Борисов и Лиляна Павлова са най-одобряваните политици

В последните месеци министър-председателят Бойко Борисов стабилно се ползва с доверието на една трета от българите и недоверието на малко над половината. Останалите петнайсетина процента се колебаят, сочи обобщена картина за доверието в различни личности в рамките на последните 12 месеца, публикувана от "Галъп интернешънъл".

Сред одобряваните министри остава Лиляна Павлова, макар напоследък доверието в нея да среща предизвикателства. Около една трета от респондентите казват „да“, близо половината – „не“, около 13% колебаещи се по отношение на доверието в нея.

Около 12% се движи доверието в Меглена Кунева в последните дванадесет месеца, а недоверието е над 70%. Останалите се колебаят.

Доверието в Петър Москов напоследък се колебае около и под 20%, а недоверието достига до 60%. Петнайсетина процента се колебаят, а останалите твърдят, че не са чували за него или не са запознати с работата му. Това са сравнително добри нива на доверие, макар и по-ниски в сравнение с предишни периоди, когато с изказванията и дейността си Петър Москов привлече внимание.

Подобна е ситуацията в последните месеци и при Румяна Бъчварова - тя се ползва с доверието на около и под 20% от пълнолетните българи, а с недоверието – на близо 60%. В рамките на 15% се движи колебанието, а под една десета са онези, които не са чували.

Президентът Росен Плевнелиев в последната една година достигна до нива от около една четвърт положителни оценки и над 60% отрицателни. Останалите се колебаят в отговорите си.

Популярността на Ирина Бокова е тествана по-активно в последните месеци – 30% казват „да“, 39% - „не“, като кандидатурата за ООН явно води до укрепване на доверието спрямо предходната година. Колебаят се под 20%, а над една десета не познават Бокова.

И през последната година Йорданка Фандъкова и еврокомисарката Кристалина Георгиева събираха чувствително положителни оценки – с лека преднина за Георгиева. В последните дванадесет вълни на месечни изследвания близополовината от запитаните изказват одобрение за тях, а около една трета - недоверие. Петнайсетина процента се колебаят.

Към началото на тази година доверието в Слави Трифонов бе малко под 40%, а недоверието – малко над 40%. Останалите се колебаеха. Тепърва обаче трябва да се премери отражението на дейността на Слави Трифонов. По правило, при навлизане на популярни медийни фигури в нова роля, която е част от политическия процес, доверието започва да спада.

Данни за други популярни и политически фигури може да прочетете на сайта на "Галъп интернешънъл".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини