15-ото първенство на Стария континент или Европа срещу Близкия изток

Петнадесетото европейско първенство по футбол стартира тази вечер във Франция. Домакинът излиза в мач срещу Румъния в Група „А“ на „Стад дьо Франс“ в парижкото предградие Сен Дени. Първенството на Стария континент обаче за първи път е Европа... срещу Близкия изток.

Най-големите притеснения на организаторите са свързани със сигурността. При серия терористични атаки във френската столица Париж на 13 ноември миналата година бяха убити 130 души и ранени над 350. Една от тях беше по време на приятелския двубой Франция - Германия именно на „Стад дьо Франс“, арената на откриването на Евро 2016. Страната е в извънредно положение и ще има безпрецедентно ниво на сигурност по стадионите и във фензоните на различните градове заради страх от атентати на групировката от Близкия изток - „Ислямска държава“.

„Това голямо събитие, особено когато страната има социални проблеми, ще позволи на френския народ момент на бягство - заяви селекционерът на Франция Дидие Дешан. - Две години мисля за този мач. Той е и нещо като награда за нас и трябва да се справим с отговорността. Този мач не е решаващ, но е и много важен. Ще бъде голям празник, защото и двата отбора ще играем без колебания. След първия дуел в групите започват сметките. Имам вяра на своите играчи и те го знаят. Под прожекторите е Пол Погба, но аз му казах, че дори и да не вкарва или подава за голове, това няма да означава, че играта не му спори. Той е фантастичен играч, който е полезен без топка толкова, колкото и когато тя е в краката му.“

Франция гони трети трофей на еврофинали. „Петлите“ триумфираха през 1984-а, когато пак бяха домакини, както и през 2000 г. Първата крачка към нов успех в шампионата минава през Козмин Моци. Играчът на „Лудогорец“ ще спира атаките на Антони Марсиал, Оливие Жиру и Димитри Пайе. Очакванията са Моци да е единственият играч на тима от Разград като титуляр за Румъния. На пейката срещу „петлите“ ще са Клаудиу Кешерю и Андрей Препелица. Двубоят е тази вечер от 22 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят